Прејди на содржината

Химен (бог)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Химен или Хименеј (старогрчки: Ὑμήν) - во старогрчката митологија, бог на свадбата. Нему му се молеле при секоја венчавка. Исто така, неговото име означувало и свадба, венчавка и сватовска песна.[1]

Никола Пусен, Химен преправен како жена при предавањето на Пријап (1634), Музеј на уметноста на Саун Пауло
  1. „Objašnjenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 108.