Хидроксилапатит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хидроксилапатит
Хидроксилапатитни кристали на матрица
Општо
КатегоријаФосфатен минерал
Апатитна група
ФормулаCa5(PO4)3(OH)
Штрунцова класификација08.BN.05
Просторна групаHexagonal 6/m – dipyramidal
Единична ќелијаa = 9.41 Å, c = 6.88 Å; Z = 2
Распознавање
Моларна маса502.31 g
БојаБезбојна, бела, сива, жолта, жолтеникаво-зелена
ХабитусAs tabular crystals and as stalagmites, nodules, in crystalline to massive crusts
Кристален системШестаголен
ЦепливостPoor on {0001} and {1010}
ПреломConchoidal
ЖилавостBrittle
Цврстина на Мосовата скала5
СјајVitreous to subresinous, earthy
ОгребWhite
ПроѕирностTransparent to translucent
Специфична тежина3.14–3.21 (measured), 3.16 (calculated)
Оптички својстваUniaxial (-)
Показател на прекршувањеnω = 1.651 nε = 1.644
Двојно прекршувањеδ = 0.007
Наводи[1][2][3]

Хисроксилапатит, исто така нарекуван и хидроксиапатит, е минерална форма на калциум апатит која се среќава во природата со формула Ca5(PO4)3(OH), но често се запишува како Ca10(PO4)6(OH)2 за да се означи дека кристалната единечна ќелија се состои од два ентитети. OH јонот може да биде заменет со флуориден, хлориден или карбонатен, при што се создава флуорапатит или хлорапатит.

До 50% од волуменот и до 70% од тежината на коските кај човекот претставува изменета форма на хидроксилапатит.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hydroxylapatite. Mindat
  2. Hydroxylapatite. Webmineral
  3. Anthony, John W.; Bideaux, Richard A.; Bladh, Kenneth W.; Nichols, Monte C., уред. (2000). „Hydroxylapatite“. Handbook of Mineralogy (PDF). IV (Arsenates, Phosphates, Vanadates). Chantilly, VA, US: Mineralogical Society of America. ISBN 0962209732.