Хидроелектрана Ѓердап II

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хидроелектрана Ѓердап II или Железна порта II (романски: Porţile de Fier II, српски: Ђердап II, Đerdap II) е голема брана на реката Дунав, меѓу Романија и Србија.

Проектот започна во 1977 година како заеднички потфат меѓу владите на Романија и Југославија за изградба на голема брана на реката Дунав која ќе им служи на двете земји. Во времето на завршување во 1984 година на браната има 16 единици, генерирање на вкупно 432 мегавати, поделена подеднакво помеѓу двете земји на секој 216 MW.

Романскиот дел од централа се модернизира и се инсталирани уште 2 единици; номиналниот капацитет од 10 единици се зголеми од 27 MW до 32 MW, со што има инсталирана моќност од 321 MW. Романскиот страна на централа произведува околу 1.3 TWh годишно.

Српскиот дел на трафостаница во моментов има 10 единици со номинален капацитет од 27 MW и со вкупен капацитет за производство на енергија од 270 MW. [2] Српската страна на централа произведува околу 1,31 TWh годишно. На церемонијата на прославата на 27 години од распоредување на централата беше објавено дека производството во 2011 година достигна 1,46 TWh и покрај лошите временски услови. [3]

Тековни вкупниот капацитет на производство на електрична енергија од власта станица е 591 MW.

Наводи[уреди | уреди извор]