Хетеродонтосауриди

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хетеродонтосауриди
Heterodontosauridae
Период: тријас, јура
Heterodontosaurus.jpg
-{Heterodontosaurus tucki}-
Научна класификација
Подгрупи
Синоними
  • Lycorhinidae Thulborn, 1971

Хетеродонтосауриди биле невообичаена група диносауруси затоа што поседувале различни видови заби поради кои го добиле своето име[1].

Особеноста на нивните заби (според нивната намена) е карактеристична црта за цицачите, но не е забележана кај ниту една друга група на влекачи, изумрени и денешни[2].

Имено, забите на влекачите, кога ги има многу, секогаш се од ист тип кај одредени видови. Хетеродонтосаурусите биле инаку тревојади. Оделе исправено на задните нозе и биле многу брзи[3].


Класификација[уреди | уреди извор]

Јужноафриканскиот палеонтологот Роберт Брум го создал името Гераносаурус 'во 1911 година според коските на вилицата на диносаурус што ги нема сите заби и некои делумно поврзани коски на екстремитетите. Именуван како Heterodontosauridae во 1966 година од семејството на орнитишиски диносауруси, вклучувајќи ги „Heterodontosaurus“ и „Lycorhinus“. Но, подоцна бил редефиниран во 2005 година како матичен прототип произлезен од Heterodontosaurus tucki и сите видови поблиски, поврзани со Heterodontosaurus отколку со Parasaurolophus walkeri ',' 'Pachycephalosaurus wyomingensis , Triceratops horridus 'или' 'Ankylosaurus magniventris' '[4].


Членството на Heterodontosauridae е добро утврдено во споредба со неговата несигурна [[филогенија | филогенетска] позиција. Неколку рани студии сугерираат дека хетеродонтосауридите се многу примитивни орнитичари.Доминантната хипотеза во последните неколку децении ги постави хетеродонтосауридите како базални орнитоподи. Кладограмот подолу ги прикажува меѓусебните односи во рамките на Heterodontosauridae и ја следи анализата од Серано, 2012:

Heterodontosauridae 


Echinodon Cartography of Europe.svgFruitadens Cartography of North America.svgTianyulong Cartography of Asia.svgHeterodontosaurinae

Lycorhinus Cartography of Africa.svg

Pegomastax Cartography of Africa.svgManidens Cartography of South America.svg

Abrictosaurus Cartography of Africa.svgHeterodontosaurus Cartography of Africa.svg21st century in paleontology20th century in paleontology19th century in paleontology2020s in paleontology2010s in paleontology2000s in paleontology1990s in paleontology1980s in paleontology1970s in paleontology1960s in paleontology1950s in paleontology1940s in paleontology1930s in paleontology1920s in paleontology1910s in paleontology1900s in paleontology1890s in paleontology1880s in paleontology1870s in paleontology1860s in paleontologyPegomastaxManidensFruitadensTianyulongAbrictosaurusHeterodontosaurusLycorhinusGeranosaurusEchinodon21st century in paleontology20th century in paleontology19th century in paleontology2020s in paleontology2010s in paleontology2000s in paleontology1990s in paleontology1980s in paleontology1970s in paleontology1960s in paleontology1950s in paleontology1940s in paleontology1930s in paleontology1920s in paleontology1910s in paleontology1900s in paleontology1890s in paleontology1880s in paleontology1870s in paleontology1860s in paleontology


Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Heterodontosauridae“. Архивирано од изворникот на 2020-08-09. Посетено на 2021-02-26.
  2. „архивска копија“. Архивирано од изворникот на 2020-09-24. Посетено на 2021-02-26.
  3. „.Ornithischia: Heterodontosauridae“. Архивирано од изворникот на 2020-02-21. Посетено на 2021-02-26.
  4. Heterodontosauridae ✝