Хералдички крал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Бајраци со службените грбови на тројцата денешни хералдички кралеви во Англија. На ѕидот се гледаат обележјата на хералдичкиот крал Норој и Алстер, Хералдичкиот крал Кларансо и Главниот Хералдички крал на Подвеската.

Хералдички крал (или Крал на грбови) е хералдички службеник со виш чин. Во многу хералдички традиции, само хералдичкиот крал има право да доделува грбови и ознаки. Кај други традиции пак, ова право го имаат други службеници од сличен ранг.

Хералдички должности[уреди | уреди извор]

Во Англија, пред да се додели еден грб истиот треба најпрвин да биде формално одобрен од Ерлот Маршал во облик на повластица. Функцијата на Ерлот Маршал е формална. На чело на Колегијатот на грбови стои Главниот Хералдички крал на Подвеската кој воедно е и највисокиот хералдички службеник во Англија. Во земји како Република Ирска ова право го има главен хералд кој јаима истата улога како традиционалниот крал. Канада исто така има главен хералд, но тој доделува грбови во име на генералниот гувернер како претставник на Кралицата. Во Шпанија, авторитетот го има еютю Крониста (Хроничар на грбови).

Англиските и шкотските хералдички кралеви се единствените службеници кои имаат посебна службена круна, која се носи на свечености како крунисување и сл. Ликовно претставени, овие круни се прикажани само со дел од листовите и зборовите на нив.

Хералдички кралеви и хералдички органи[уреди | уреди извор]

Томас Вудкок, Хералдички крал Норој и Алстер и следен Главен Хералдички крал на Подвеската (2010-2016)

Англиски хералдички кралеви[уреди | уреди извор]

Шкотски хералдички кралеви[уреди | уреди извор]

Главни и државни хералди[уреди | уреди извор]

Шпански кронисти[уреди | уреди извор]

  • Крониста - Главен кралски хроничар на грбови

Поврзано[уреди | уреди извор]


Обелејжа на хералдичките кралеви[уреди | уреди извор]


Надворешни врски[уреди | уреди извор]