Хепн

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Хепн

Хепн (исландски: Höfn) претставува мало гратче и општина во југоисточниот дел на Исланд. Тој е втор по големина во овој дел на државата. Населението во градот изнесува 1.641, а во општината 2.119 и зафаќа површина од 6.317 км². Од ова место има извонреден поглед кон најпознатиот и најголемиот ледник во земјата — Ватнајекитл.