Хепатоцит

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хепатоцит
Хепатоцити и синусоид (венуле) во дел од стаорец црн дроб
Назнаки
THH3.04.05.0.00006
FMAFMA:14515

Хепатоцити (грчки: hepar-црн дроб, cytos-клетка) се црнодробните клетки. Тие го градат црниот дроб и го произведуваат жолчниот сок.