Хенри VI (драма)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Хенри VI ― серијал од три историски драми на Вилијам Шекспир, сместени за време на животот на англискиот крал Хенри VI. Хенри VI, Дел 1 се занимава со губењето на француските територии на Англија и политичките махинации кои довеле до Војната на розите, бидејќи англискиот политички систем е растргнат од лични расправии и ситна љубомора; Хенри VI, Дел 2 ја прикажува неспособноста на кралот да ги задуши расправиите на неговите благородници и неизбежноста на вооружениот судир; и Хенри VI, Дел 3 се занимава со ужасите на тој судир.

Во 2016 година, изучувачите кои работеле на новите изданија на Шекспир во Оксфорд, објавиле дека му припишуваат заслуга на колегата на Шекспир и одреден временски ривал, Кристофер Марлоу, како соавтор на трилогијата.[1] Долго време било сомневано дека претставите имаат соавтори. Изучувачите од Оксфорд ги донеле своите заклучоци користејќи техники на „големи податоци“, користејќи сметачка програмска опрема за да ги идентификуваат шемите на јазикот на потписот за авторот (користејќи дисциплина позната како стилометрика), а потоа проверувајќи ги текстовите според тие потписи.

Иако трилогијата Хенри VI можеби не е напишана по хронолошки редослед, трите драми често се групирани заедно со Ричард III за да образуваат тетралогија, „малата тетралогија“, која ја покрива целата сага за Војната на розите, од смртта на Хенри V во 1422 година до доаѓањето на власт на Хенри VII во 1485 година. Токму успехот на оваа низа драми цврсто го воспоставил угледот на Шекспир како драматург. „Главната тетралогија“ или Хенријада, која ги опфаќа претходните владеења, била напишана подоцна.

Трите драми биле објавени одделно, и честопати се изведуваа одделно, иако тие исто така биле комбинирани во различни приспособувања во една драма или две драми. Дополнителни детали за изведбите и приспособувањата се појавуваат во написите за поединечни претстави.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Alberge, Dalya (23 октомври 2016). „Christopher Marlowe credited as one of Shakespeare's co-writers“. The Guardian.