Хенри Келси

Од Википедија — слободната енциклопедија
Келси гледа буфало на Источните Рамнини

Хенри Келси (о. 1664 – 1 ноември 1724 година) бил англиски трговец со крзно, истражувач и морнар кој одиграл важна улога во основање на компанијата Хадсон Беј во Канада.

Тој бил првиот регистриран Европеец кој ги посетил денешните провинции Саскачеван и, веројатно, Алберта, како и првиот што ги истражувал Големите Рамнини од север. Во неговите патувања во рамнините, тој наидол на неколку нации од Рамнините, како и огромни стада американски бизони, нивниот примарен извор на храна.

Ран живот и кариера[уреди | уреди извор]

Келси е роден и венчан во Источен Гринич, југоисточно од центарот на Лондон.[1]

Келси учел во Лондон на 17-годишна возраст во компанијата Хадсон Беј (HBC) во 1684 година и заминал од Англија за Канада на 6 мај 1684 година. Тој бил поставен во тврдината на заливот Хадсон во близина на денешната фабрика Јорк, Манитоба, во близина на устието на реката Нелсон на заливот Хадсон. Келси започнал да истражува во зимата 1688-1689 година, кога тој и момчето од Првите нации носеле пошта по копно на 200 милји од Форт Јорк до Форт Северн, друга пошта на HBC. Тој бил опишан како „многу активно момче кое многу воодушевувало во друштвото на Индијците, никогаш не бил подобро задоволен од тоа кога патува меѓу нив“.Во летото 1689 година, Келси и истото момче од Првите нации се обиделе да ги најдат Првите нации северно од реката Черчил за да отворат трговија со нив. Келси патувал во внатрешноста на околу 235 милји северно од Черчил, но се вратила без никаков успех.[2]

Патување во Големите Рамнини[уреди | уреди извор]

Можната рута на Хенри Келси покажана на виолетовата мапа

Во 1690 година, гувернерот на HBC во фабриката Јорк, Џорџ Гејер, го испратил Келси на патување по реката Нелсон „да ги повика, охрабри и покани оддалечените [луѓето на првите нации] на трговија со нас“. Колчињата од дабар биле најпосакуваниот предмет од HBC. Келси ја напуштил фабриката Јорк на 12 јуни 1690 година со група домородни луѓе и продолжил со кану до реката Нелсон (југозапад). Со себе носел примерок од секири, мониста и тутун што компанијата го понудила. Келси и луѓето од првите нации стигнале до местото што тој го нарекол Дирингс Поинт, веројатно во близина на денешен Пас, Манитоба, на 10 јули по патување од 600 милји; тие поминале низ пет езера и презеле 33 преноси. Диринговиот Поинт бил место за собирање на луѓето од Првите нации кои патуваа по реката Нелсон за да тргуваат во фабриката Јорк. Келси испратил писмо, носено од луѓето од Првите нации, назад во фабриката Јорк со неговите набљудувања за патувањето и луѓето од Првите нации што ги сретнал. Тој рекол дека различните домородни народи постојано војуваат едни со други, што ги попречувало изгледите за трговија. Келси ја поминал зимата во близина на Дирингс Поинт.[3]

Во пролетта 1691 година, Келси добил набавка на трговски стоки од фабриката Јорк; Неговите наредби биле да набави колку бибер можел и да ги врател следната година со што е можно повеќе луѓе од Првите нации за да ги запознае со трговската станица. На 15 јули 1691 година, тој тргнал од Дирингс Поинт „да ги открие и донесе во трговијата „најватаме поетите“, индиски народ од Големите Рамнини. (Друг извор го спомнува присуството на народот „Есинепоети“ (Асинибоин) на преријата за тоа време.)[4]

Во Дирингс Поинт, Келси сè уште бил во строгата бореална шума Тајга во северна Канада. Неговата очигледна цел била да стигне до луѓето од првите нации од побогатите земји на Аспен Паркленд и прериите на неговиот југ и запад. Придружуван од Кри, Келси се искачил на реката Морков со кану, преминал во денешен Саскачеван, а потоа продолжил пешки до точка северозападно од денешен Јорктон, влегувајќи во паркот на Аспен. Патот на Келси веројатно бил низ неколку добро патувани пешачки патеки.[5] Влегувајќи во паркот на трепетлика, веројатно во близина на Тачвуд Хилс, тој се сретнал со Асинибоин, народ кој ловел бизони од Големите Рамнини. Асинибоин и другите народи од регионот сè уште биле пешки во тоа време, подоцнежната култура на коњи на племињата на Рамнините сè уште не стигнала до Канада.

На 20 август, Келси опишал „голема продавница на биволи“ и мечки со „сребрена коса“, првите видени од Европеец на бизони и гризли на северните Големи Рамнини. Неговата партија останала гладна за време на нивното искачување на патувањето низ тајгата, но сега Келси и неговите домородни придружници се гостат со биволи. Келси, исто така, забележа изобилство на дабар во многуте езерца и езера на паркот Аспен. Продолжувајќи го своето патување, веројатно до точка јужно и западно од Саскатун, Келси се обидел да постигне мир меѓу Асинибоин и нивните соседи, поетите Најватаме. Не било јасно кои биле Најватаме; Келси коментирал „тие не знаеја да користат кануа“, што покажува дека тие биле Индијанци од Рамнината.[3]

Научниците имаат напредно неколку теории за идентитетот на Најватаме. На лингвистичка основа, тие се предлагале да бидат Сиуан, можеби Стони или друг народ тесно поврзан со Асинибоин. Се предлагало нивно идентификување како Хидатса или Мандан, иако тие племиња живееле 300 милји појужно по должината на реката Мисури во Северна Дакота. Веројатно тоа биле Грос Вентре или Блекфет, говорници на алгонкин кои биле откриени дека живееле во овој регион од подоцнежните истражувачи во 18 и 19 век.[3]

Мировните иницијативи на Келси пропаднале и тој не бил во можност да отвори трговски односи со Најватаме. Тие се плашеле да патуваат низ непријателската територија Асинибоин за да одат во фабриката Јорк. Келси преземал со Индијанците и се врати во фабриката Јорк во летото 1692 година, придружуван од бројни Асинибоин и Кри, желни за трговија со ХБЦ.

Подоцен живот[уреди | уреди извор]

Келси се вратил во Англија во 1693 година, повторно се пријавил во 1694 година и се вратил во фабриката Јорк. Во 1694 година и повторно во 1697 година, фабриката Јорк била заробена од Французите. Келси во овие моменти се вратил во Англија, во втора прилика како затвореник на Французите. Во 1698 година, тој се вратил во Новиот свет, овој пат во Форт Албани на заливот Џејмс.

Во 1701 година, тој станал господар на трговската фрегата, Витез, во заливот Хадсон, продолжувајќи ја трговијата со ливчиња од дабар. Во 1703 година, тој се вратил извесно време во Англија. Во 1705 година, Келси се вратил во Форт Олбани како главен трговец. Во 1712 година, тој повторно се вратил во Англија.

Во 1714 година тој го направиl своето шесто патување преку Атлантскиот Океан, назначен за заменик гувернер на фабриката Јорк, која Британците ја вратија од Французите. Во 1717 година, тој бил назначен за гувернер на фабриката Јорк, а во 1718 година за гувернер на сите населби во заливот Хадсон. Во 1719 и 1721 година, тој презел мисии на Арктикот, каде што се сретнал со луѓето од Инуитите и барал наоѓалишта на бакар.

Во 1722 година, Келси бил повикан во Англија.

Од неговите дела се изведени различни публикации:

 • Хенри Т. Еп, уредник. Триста прериски години: „внатрешната земја на добар извештај“ на Хенри Келси, Регина: Истражувачки центар за канадски рамнини, Универзитет во Регина, 1993 година (xi, 238 стр. )
 • Колекцијата на Келси Паперс Ла Келси. Келси, Хенри (c.1670-c.1724); Доути, Артур Џорџ (Сер) (1860-1936) (вовед); Мартин, Честер Бејли (1882-1958) (вовед). Отава: Јавни архиви на Канада и Канцеларија за јавна евиденција на Северна Ирска, 1929 година.
 • Речник на индискиот јазик Хадсон-Беј. Лондон: sn, 1700? (Авторството на Келси не е докажано)
 • Дневникот на Хенри Келси (1691-1692): Првиот белец кој стигнал до реката Саскачеван од заливот Хадсон и првиот што ја видел мечката биволска гризли од канадските рамнини: Со белешки за некои други искуства на човекот. Келси, Хенри. Винипег: публикации Досон Ричардсон, 1928 година.[6]

Починал на 1 ноември 1724 година и бил погребан на 2 ноември 1724 година во црквата Сент Алфеж, Гринич. Се одликувал со неговата способност да воспостави добри односи со Индијанците, што му овозможи да биде претежно успешен како трговец.

Почести[уреди | уреди извор]

Во 1931 година, Келси бил признаен како личност од национално историско значење од владата на Канада. Плакета што го одбележува ова може да се најде во Девон Парк во Пас, Манитоба.

Во негова чест се именувани бројни места и институции.

 • Генераторска станица Келси . Браната Келси и ГС е првата хидростаница изградена на реката Нелсон. Започнато е во 1957 година. Тоа е главна станица со 7 турбини и вкупен капацитет од 290 MW.
 • Езерото Келси во Манитоба, јужно од Пас.
 • Kelsey Sportswear Ltd во Винипег, Манитоба, е производител на горна облека за мажи и жени, est. 1968 година. Во чест на експедициите на Хенри Келси, Kelsey Sportswear ја брендира својата горна облека како Kelsey Trail. Другите брендови на Kelsey Sportswear вклучуваат, KELTEK Safety Apparel и WORKTEK.
 • Постарото јавно училиште Хенри Келси во Скарборо, сега дел од градот Торонто .
 • Паркот Келси во Саскатун .
 • Келси Хол, една од резиденцијалните кули во главниот комплекс за студентски престој на Универзитетот во Алберта во Едмонтон .
 • Canada Post издаде поштенска марка од 6¢ во 1970 година со наслов „Хенри Келси, првиот истражувач на рамнините“.
 • Институтот за применета наука и технологија во Саскачеван или SIAST (abbv.) го именуваше својот кампус во Саскатун за Келси.
 • Руралната општина Келси во Северна Манитоба.
 • Рекреативниот центар Келси во Пас, Манитоба.
 • Повикувачките писма за CBC радио во Саскачеван се CBK ; К е кратенка за Келси.
 • Основното училиште Келси со француско потопување (К-8) во Саскатун.
 • По него беше именувана розата Хенри Келси, дел од серијата рози Explorer развиена од Agriculture and Agri-Food Canada.
 • Big Game Records, наградите Хенри Келси, се официјалните рекорди на Големата игра во провинцијата Саскачеван, Канада.[7]
 • Комеморативна монета од долар од Канада, кована во 1990 година.

Информациите за Келси во печатена форма вклучуваат:

 • LONG, Морден Х. Приказни за истражувачите на големиот северозапад
 • Виланс, Џејмс В., Прв на Запад: Приказната за Хенри Келси, откривач на канадски прерии
 • Нокс, Маслин. Малиот џин. Приказната за Хенри Келси
 • Вајт, Џон. Почит Хенри Келси Песна во пет дела.
 • Конер, Даниел ЦГ (со Дорин Бетун-Џонсон). Хенри Келси и луѓето од рамнините (серијал на издавачот: Серии на домородните луѓе и истражувачите на Канада)
 • Волфарт, HC Linguistic Studies Presented to John L. Finlay Memoir 8 Algonquian and Iroquoian Linguistics (содржи „Божиќна порака на Хенри Келси, 1696“), 1991 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Greenwich Day by Day – November“. Greenwich Guide. Архивирано од изворникот на 24 September 2015. Посетено на 8 October 2015.
 2. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име biographi.ca.
 3. 3,0 3,1 3,2 Bell, Charles Napier (24 May 1928). „The Journal of Henry Kelsey, 1691-1692“. MHS Transactions. Manitoba Historical Society. 2 (4). Посетено на 24 October 2012. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „mbs.mb.ca“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „mbs.mb.ca“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 4. Stephen. A Puzzle Revisited, p. 52
 5. Meyer, David; Russell, Dale (2007). „Through the Woods where There Were Now Trackways“. Canadian Journal of Archaeology. Canadian Archaeological Association / Association Canadienne d'Archéologie. 31 (3: Supplement): 182–186.
 6. Peel's Prairie Provinces bibliography (website and book format)
 7. „Henry Kelsey Big Game Awards“. Saskatchewan Wildlife Federation. Посетено на 8 October 2015.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]