Хенри Волтер Бејтс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хенри Волтер Бејтс

Хенри Волтер Бејтс (роден на 8 февруари 1825 во Лестер, Англија, † 16 февруари 1892 во Лондон) е англиски природонаучник, еволутивен биолог и ентомолог. Тој бил основан од неговата амазонска експедиција, која започна во 1848 заедно со Алфред Расел Волес. Бејтс го испратил во неговото враќање од Бразил во 1859 година повеќе од 14.000 видови (повеќето инсекти), 8.000 беа нови за науката, во Англија. Тој беше поранешен следбеник на еволутивната теорија на Чарлс Дарвин. "Бејтс мимикри" е именуван по него.

Живот[уреди | уреди извор]

Хенри Волтер Бејтс е роден на 8 февруари 1825 година во Лестер, најстариот од четирите синови на плетениот производител. На 13-годишна возраст, започнал школување со трговец со трикотажа. Во своето слободно време собирал инсекти. Во 1843 година објавил кратка работа на бубачки во списанието "Зоолог". Тој се дружеше со Алфред Расел Волес, кој исто така беше голем ентомолог. По читањето на книгата на Вилијам Хенри Едвард за неговата експедиција во Амазон, тие одлучија сами да ги посетат тропските дождовни шуми и да го финансираат своето патување со продажба на собраните примероци на инсекти. Бејтс се откажа од својата работа како канцелариски работник, и тие почнаа заедно на нивната експедиција.

Во 1848 година тие слетале во Пара (денес Белем), каде што останале околу една и пол година и од каде што ги направиле своите екскурзии во устата на Амазон. Во 1850 година нивните патишта се разделија и сите истражуваа и се собраа за себе.

Santarém (Пара) беше главната база за Бејтс три години. Од тука ја истражувал областа и Рио Тапајос, една од најголемите притоки на Амазон. Повторно и повторно испраќа собрани примероци (цицачи, птици, влекачи, риби, инсекти, мекотели, зоофити (морски животни)) во Европа до музеи и колектори. Тој се преселил возводно и истражувал флора и фауна во областа Ега (сега Тефе), Фонте Боа и конечно Саун Пауло де Оливиенца во близина на границата со Перу. По единаесет години во Бразил, се вратил во Англија во 1859 година.

Гробот на Хенри

Преку своето патување, тој направи значителен придонес во разбирањето на еволуцијата. Тој го открил подоцна именуван по него, мимика на Бејтс. Безобѕирните животни го преземаат изгледот (дефанзива) на беспомошни или неживи животни и со тоа ги мамат своите непријатели.

Во 1863 година се оженил со Сара Ен Мејсон.

По аплаузната апликација на позицијата на зоолошката служба на Британскиот музеј, тој работел од 1864 како вработен во Кралското географско друштво. Во 1881 година станал член на Кралското друштво во Лондон. Хенри Валтер Бејтс почина на 16 февруари 1892 година од бронхитис.