Хемиски влакна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хемиските влакна се добиваат со преработка на целулозата, со дестилација на jaгленот или на нафтата. Најпознати хемиски влакна се: најлон, перлон, терилен, орлон, полиестер и други.

Хемиските влакна се повеќе ги заменуваат влакната од волна, памук, свила и јута и предизвикаа нарушување во производството на природните текстилни суровини.

Најголеми светски производители на хемиски влакна се: САД, Русија, Германија, Јапонија и Франција.