Хематурија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хематурија
Микроскопска хематурија

Хематурија претставува присуство на црвени крвни клетки (еритроцити) во урината. Може да биде идиопатска и/или доброќудна, или пак може да биде знак дека постои бубрежен камен или тумор. Ако заедно со црвените крвни клетки се пронајдат и бели крвни клетки, тоа е знак за инфекција на мочните патишта.

Понекогаш терминот „хемоглобинурија“ се користи како синоним за хематурија, иако поправилно е да се користи само во случаи при кои има присуство на хемоглобин во урината.

Диференцијална дијагноза[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори