Хелас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хелас е изворното име на Грција, и се користи, иако поретко, како архаична или поетска форма во македонскиот јазик, или пак да се изрази изворната грчка форма Ἑλλάς (Хела́с, модерен грчки Ела́с).

Некои работи кои се именувани по Хелас се: