Хајделбершки стар град

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хајделбершкиот стар град е област на јужниот брег на Некар . Се протега помеѓу реката и наклонот на Кунигштул под Хајделбершкиот замок . Создаден во 13 век и продолжен во 14 век, останал стариот град синоним за градот Хајделберг. Изгледот на овој град како барокен град на средновековен план го должи на реконструкцијата на Хајделберг по уништувањето во 1693 година во една војна.

Стариот град Хајделберг со замокот
Пазарниот плоштад, од лево фонтаната Херакле и градското собрание, во позадина се наоѓа замокот Хајделберг
Поглед од замокот Хајделберг кон стариот град Хајделберг