Хајделбершки романтизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Плакета за периодот во Манхајм

Хајделбершки романтизам — поим кој се користи за групирање во периодот на германскиот романтизам. Авторите кои припаѓаат на оваа група се неколку години помлади (родени во 1780 година) од претставниците на раниот романтизам (родени во 1770 година), чиј правец го следат и прават критички осврт на нивните дела. Овој романтизам е алтернатива за младиот романтизам. Во денешно време ретко кој го користи терминот висок романтизам, термин од познатиот германист Херман Аугуст Корф.