Хајати Јазиџи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хајати Јазиџи (роден на 23 мај 1952 во Чајели) е турски политичар и правник.

Јазиџи завршил право на Истанбулскиот универзитет во текот на 1975 година и служел како судија во неколку градови. Во 1984 година тој се откажал од функцијата за да започне кариера како независен адвокат. Тој е еден од соосновачите на партијата зна правдата и развојот. Во текот на 2007 година тој влегол во парламентот како заменик на Истанбулската провинција, и бил назначен за координацијата меѓу владата и на парламентот.