Харрл

Од Википедија — слободната енциклопедија
Воздушната фотографија на Везер Висорамнини (во средината) со Bückeburg гребени и Harrl (во средината лево). Харл е помалиот шумски предел на предната страна

Харрл е висок, шумски западен отпечаток од ридскиот брег на Буккеберг во планините Везер во централна Германија. Тоа е до 213   м   погоре   од ниво на море (NN) [1] и лежи во округот Долна Саксонија Шаумбург .

Локација и геологија[уреди | уреди извор]

Харл поминува низ природниот парк Везер Уплендс-Шаумбург-Хамелин од северозападниот дел на Бјукебург, до Бад Елсен на југоисток, со што го поминува Ахсен на југозапад. Источно од Бад Елсен и десно од Ауз(реката) тоа е придружено од самиот Букерберг. Надолжната оска на Харл е долга повеќе од 3 километри и има површина од околу 3,5 км2. Нејзината највисока точка е Харлберг кој лежи приближно во центарот на гребенот. На југозапад се протега на патот B 83.

Харл, како и Биккеберг, е направен од песочник и глинесто граници на Долна Креда .

Туризам[уреди | уреди извор]

Кула за набљудување стои на Харлберг познат како кула Ида ( Идатурм ). Во Харрл постојат бројни пешачки патеки и патеки . Тука спаѓаат патот Буккерберг кој се протега низ Харл. Ова е 60-километарски долга голема патека во северниот дел на Везерските висорамнини и е означена како "X   11 ".

  1. Кратографски служби на Сојузната управа за заштита на природата, Германија