Прејди на содржината

Харрис Моубреј

Од Википедија — слободната енциклопедија

Харрис Моубреј е американски лингвист и програмер. Познат е со своите предлози за создавање на верзии на Брајовото писмо за запишување на малцинските јазици од целиот свет, меѓу кои гагаускиот јазик[1] и лужичките јазици[2][3][4]. Неговите предлози за брајови азбуки биле прифатени за ливонскиот јазик[5], фуланскиот јазик[6] и јазикот лакота[7]. Тој исто така создал знаковна азбука (азбука за знаковен јазик) за фуланскиот јазик, врз основа на адламското писмо[6].

  1. „Студент из США бесплатно перевел гагаузский алфавит на шрифт Брайля. Рассказываем его историю“. laf.md (руски). 2021-01-18. Посетено на 2021-02-25.
  2. mdr.de. „Nowostka za slepych: Serbske Braille pismo | MDR.DE“. www.mdr.de. Посетено на 2021-02-25.
  3. „Serbski alfabet za slepych wuwił“. www.serbske-nowiny.de (германски). Посетено на 2021-02-25.
  4. mdr.de. „Powěsće: sobotu, 16.01.2021 | MDR.DE“. www.mdr.de. Посетено на 2021-02-25.
  5. „Најави се на Facebook“. Facebook. Посетено на 2021-02-25.
  6. 6,0 6,1 „𞤇𞤀𞤛𞤚𞤀𞤂 𞤉 𞤀𞤁𞤂𞤀𞤃“. 𞤚𞤀𞤄𞤀𞤂𞤁𞤉 (арапски). 2021-02-07. Посетено на 2021-02-25.
  7. „Facebook“. www.facebook.com. Посетено на 2021-02-25.