Харпактогнатус

Од Википедија — слободната енциклопедија

Харпактогнатус (што значи „зафаќање/фаќање на вилицата“) е род на птеросаурус кој се наоѓа во Доцната Јура-доба Морисонова Формација од округот Олбени, Вајоминг, САД. Се заснова на НАМАЛ 101, делумен череп кој се состои од муцка, зачувани во близина на каменоломотКоскена Кабина“ во 1996 година. Името на видот му оддава чест на откривачот, Џ.Гентри, волонтер за Западните палеонтолошки лаборатории, во Лехи, Јута.[1]

Неговите опишувачи откриле дека е најсличен на Скафогнатус кај птеросаурусите, иако значително поголем (проценета должина на черепот од 280–300мм (11–12 инчи), проценет распон на крилјата од најмалку 2,5 метри (8,2 стапки) Поради сличноста, Harpactognathus бил доделен на потсемејството Скафогнатини од семејството Рамфоринчиди. Овој род е исто така значаен по тоа што има низок коскен грб што се протега до врвот на клунот (грбните коските од птеросаурус обично не го достигнува врвот) и по тоа што е најстариот познат птеросаурус од формацијата Морисон, кој бил пронајден од членот на миење сол

(Кимеридигијан).[1]

Палеобиологија[уреди | уреди извор]

Авторите претпоставуваа дека скафогнатините специјализирале како воздушни грабливци во внатрешноста на слатководните живеалишта. Сепак, поновите изданија сугерираат на скафогнатини недостигале специјализации за писцивори, и најверојатно, биле домашни грабливци на мали 'рбетници или врановидни генералисти.[2]

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на родови на птеросаури
  • Времеплов на истражување на птеросаурус

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Carpenter, K., Unwin, D.M., Cloward, K., Miles, C.A., and Miles, C. (2003). A new scaphognathine pterosaur from the Upper Jurassic Formation of Wyoming, USA. In: Buffetaut, E., and Mazin, J.- M. (eds.). Evolution and Palaeobiology of Pterosaurs. Geological Society of London, Special Publications 217:45-54.
  2. Witton, Mark (2013). Pterosaurs: Natural History, Evolution, Anatomy. Princeton University Press. p. 51. ISBN 978-0691150611.