Харкинос

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Херакле се бори против Харкинос и Лернејска хидра, а му помага божицата Атина. Антички лекит на бела позадина од Атика, околу 500–475 п. н. е. Музеј Лувр, Париз

Гигантски рак, Харкинос, е чудовиште кое и помогнало на деветоглавата Хидра во битката со Херкле кај Лерна. Херакле го убилно Хера го наградила за неговите услуги така што го ставила меѓу ѕвездите како саѕвездие Рак.

Митологија[уреди | уреди извор]

Гигантскиот рак имал помала улога во херакловата втора задача. Додека Херакле се борел со многуглавото чудовиште, Хидра од Лерна, божицата Хера, која го мразела вонрачниот син на својот маж Зевс, го испратила Харкинос да му го одврати вниманието. Харкинос се обидел да го убие Херакле, но Херакле го ударил толку силно што полетел во небото.

Према друга верзиј од митот, Харкинос го зграбил Херакловото стапало сосвоите клешти, но јунакот го смачкал со своето стопало, едвај прекинувајќи ја својата битка со Хидрата. Хера, благодарна на харкиносовиот јуначки, но безвреден труд, го ставила меѓу ѕвездите. Меѓутоа, ниту една од ѕвездите не светела силно, бидејќи Харкинос не успеал да ја изврши задачата.[1] Некои научници сметаат дека Харкинос подоцна е додаден во митот, за да Дванаесетте хераклови задачи се поклопат со дванаесетте знаци од Хороскопот.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]