Прејди на содржината

Хаплогрупа L6

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хаплогрупа L6
Можно време на потекло81,500-129,800 п.н.е.[1]
Можно место на потеклоИсточна Африка
ПредокL3'4'6
ПотомциL6a, L6b
Дефинирање на мутации146, 152, 185C, 709, 770, 961, 1461, 4964, 5267, 6002, 6284, 9332, 10978, 11116, 11743, 12771, 13710, 14791, 14959, 5244, 15289, 15499, 16048, 16224[2]

Во човечката митохондријална генетика, Хаплогрупа L6 — човечка митохондријална ДНК (mtДНК) хаплогрупа. Тоа е мала африканска хаплогрупа.[3]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Проектирана просторна фреквентна дистрибуција за хаплогрупата L6.
Шематско стебло на mtДНК хаплогрупата L6 (и L4). Наведените возрасти (во ка) се проценки на максималната веројатност добиени за целиот mtДНК геном.

Оваа хаплогрупа најчесто се наоѓа во Јемен и Етиопија.[4]

Подклади[уреди | уреди извор]

Дрво[уреди | уреди извор]

Ова филогенетско дрво на подкладите на хаплогрупата М се заснова на трудот на Манис ван Овен и Манфред Кајзер Ажурирано сеопфатно филогенетско стебло на глобалната варијација на човечката митохондријална ДНК и последователните објавени истражувања.

 • L3'4'6
  • L6
   • L6a
   • L6b

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Soares, P; Ermini, L; Thomson, N; Mormina, M; Rito, T; Röhl, A; Salas, A; Oppenheimer, S; и др. (2009). „Correcting for Purifying Selection: An Improved Human Mitochondrial Molecular Clock“. American Journal of Human Genetics. 84 (6): 740–59. doi:10.1016/j.ajhg.2009.05.001. PMC 2694979. PMID 19500773.
 2. van Oven, Mannis; Manfred Kayser (13 Oct 2008). „Updated comprehensive phylogenetic tree of global human mitochondrial DNA variation“. Human Mutation. 30 (2): E386–E394. doi:10.1002/humu.20921. PMID 18853457. S2CID 27566749.
 3. Haplogroups L6.
 4. Abu-Amero, Khaled K; Ana M González (1 Mar 2007). „Eurasian and African mitochondrial DNA influences in the Saudi Arabian population“. BMC Evolutionary Biology. 7: 752–770. doi:10.1186/1471-2148-7-32. PMC 1810519. PMID 17331239.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]