Хаон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Племе именувано од Хаон во антички Епир.

Хаон ( грчки: Χάων , род .: Χάονος) бил тројански херој и истоименен предок на Хаонците кои го дале своето име во Хаонија, област во северозападен Епир во Грција. Приказните се нејасни за тоа дали тој бил пријател или брат на Елена, но во секој случај, тој го придружувал на судот во Неоптолем . [1] Приказните за смртта на Хаон се нејасни како и за неговите врски со Елена. Хаон бил несреќно убиен на лов или се понудил како жртва на боговите за време на епидемија, со што ги спасил животот на неговите сонародници. Во секој случај, кога Елена станала владетел на земјата, тој го нарекол дел од кралството по Хаон. [2]

Хаон исто така бил вообичаено античкогрчко име (Хаон син на Филоменос - Χάων Φιλουμένου , [3] и Хаон, син на Евдокс - Χάων Εὐδόξου ) [4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Virgil. Aeneid, 3.335.
  2. Grimal, Pierre. "Chaon." The Dictionary of Classical Mythology. Trans. A. R. Maxwell-Hyslop. Malden, MA: Blackwell, 1986. p. 98.
  3. Aulon Euboea IG XII,9 132 - Athens IG II² 12983
  4. Athens IG II² 2360 line 66.