Ханојска кула

Од Википедија — слободната енциклопедија
Макета на Ханојската кула со осум дискови
Анимација на оптимално решение на Ханојската кула со четири диска

Ханојска кула, позната и како Брамина кула или Лукасова кула[1]матеиатичка игра или загатка. Се состои од три дрвени стапчиња и бројни дискови со различна големина кои може да се поместуваат од едно на друго стапче. На почетокот од загатката, куп од сите дискови е поставен во опаѓачки редослед во облик на конус (или „кула“) на едно стапче, така што дискот со најголем пречник е најдолу, а оној со најголем пречник најгоре. Главна цел на загатката е да се помести купот од сите дискови од едно стапче на друго, а притоа да се почитуваат следниве правила:

  1. само еден диск може да биде поместен со секој потег;
  2. секој потег се состои од поместување на горниот диск од еден куп кон врвот на друг куп или на дното на празно стапче; и
  3. не може да се случи диск да се помести врз друг диск со помал пречник.

Со три диска, загатката може да се реши во 7 потези. Оптималниот, т.е. најмалиот, број на потези за решавање на загатката изнесува 2n − 1, каде што n е бројот на дискови.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Hofstadter, Douglas R. (1985). Metamagical Themas : Questing for the Essence of Mind and Pattern. New York: Basic Books. ISBN 978-0-465-04540-2.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]