Хана Ресвол-Холмсен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хана Ресвол-Холмсен

Хана Мари Ресволл-Холмсен (родена како Ресвол) (11 септември 1873 година во Вого, Оплан - 13 март 1943 година во Осло) била норвешка ботаничарка - жена пионер во норвешкото образование за природна историја и зачувување на природата заедно со нејзината сестра Текла Ресвол.

Животот[уреди | уреди извор]

Хана Ресвол-Холмсен страдала многу од болести во детството и вниманието на училиштето по нејзината 12-та година била спорадична. Таа полагала гимназија во 1902 година, во тоа време имала и несреќен брак зад себе. Студирала природна историја на Кралскиоот Универзитет Фредерик во Кристијанија (Осло) и дипломирала ботаника во 1910 година. Од 1921 година, таа била доцент по географија на растенија на истиот универзитет, позиција што ја извршувала сè до нејзиното пензионирање во 1938 година.

Хана Ресвол-Холмсен учествувала како ботаничар во експедицијата Свалбард во 1907 година предводена од океанографот принцот Алберт. Следната година таа отишла сама во Свалбард главно за да фотографира, делумно во боја. Овие фотографии претставуваат единствена рана документација за природата на Свалбард. Нејзините ботанички опсервации прво биле објавени како „Набљудувачка ботаника“ во Монако, подоцна на норвешки јазик како „Свалбардс флора“ (1927) - првата флора на овој архипелаг.

Користејќи ги квантитативните методи на Кристен Ронќар,[1] таа направила голема анкета за растителноста на норвешката алпска растителност, објавена како „Om Fjeldvegetationen i det Østenfjeldske Norge “(„На планинската растителност во Норвешка источно од Сканди“; 1920). Таа била особено заинтересирана за субалпинските шуми од бреза. Таа објавича есеј „Om betydningen av det uensartede i våre skoger“ („За значењето на хетерогеноста во шумите“), со кој се изјаснила за зачувување на природната планинска шума и ја критикувала нејзината замена со насади со смрека. Овој памфлет предизвика многу непријателство против неа меѓу шумарите.

Заедно со геологот Адолф Хоел, таа стоела зад првото назначување на област за зачувување во Свалбард. Таа била силен поборник за зачувување на природата во норвешките планини. Таа е позната во норвешките кругови за зачувување како првиот „зелен чорап“.

Ресвол-Холмсен прво била мажена со Ханс Дизет (разведена во 1901 година), а потоа од 1909 година со државниот геолог Гунар Холмсен (1880–1976), брат на сопругот на нејзината сестра, Текла Ресвол.

Видот на лутиче Ranunculus resvoll-holmseniae (Ranunculaceae) е наречен во нејзина чест.

Фотографии[уреди | уреди извор]

Избрани научни дела[уреди | уреди извор]

  • Les observations botaniques de la campagne scientifique de S.A.S. le Prince Albert 1er de Monaco. La misión Isachsen au Spitzberg 1907. Monaco, 1910.
  • Om Fjeldvegetationen i det Østenfjeldske Norge. Arkiv for matematik og naturvidenskap 1920/No. 2.
  • Svalbards Flora - med en del om dens plantevekst i nutid og fortid. 56 pp. 1927.
  • Om betydningen av det uensartede i våre skoger. Tidsskrift for Skogbruk 1932, 40: 270-275.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Shimwell, D.W. (1971) The Description and Classification of Vegetation. Sidgwick & Jackson, London.
  • Некролог од Кристоферсен, Е. во Блитија 1: 100-102 (1943).
  • Екблад, Ф.-Е. (1991) Текла Ресвол и Хана Ресвол-Холмсен, да се блесам? Пионер и норск ботаник. Блитија 49: 3-10.
  • Биографија на Бредо Бернтсен и Ингер Нордал во Норск биографски лексикон, Осло: Kunnskapsforlaget (1999–2005)
  • Berntsen, Bredo (2006) En grønnstrømpe og hennes samtid: Hanna Resvoll-Holmsen: botaniker, Svalbard-forsker, fjellelsker, fotograf og naturvernpioner.ISBN 82-8030-008-2ISBN 82-8030-008-2

Надворешни врски[уреди | уреди извор]