Хана Либрова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хана Либрова (родена на 26 ноември 1943 година во Брно, Протекторат на Бохемија и Моравија ) таа е чешки биолог, социолог и екологист.Таа е основач на Катедрата за еколошки студии на Универзитетот Масарик .[1][2] Таа изврши истражување за животниот стил на живот и еколошките вредности.

Животопис[уреди | уреди извор]

Студирала биологија на Универзитетот Јан Евангелиста Пуркини (поранешно име на Универзитетот Масарик). Од 1968 година работела на Катедрата за социологија на Универзитетот Јан Евангелиста Пуркини. Во 1997 година е назначена за професор по социологија. Во 1999 година, Хана Либрова го основала Одделот за студии за животна средина.

Личен живот[уреди | уреди извор]

Хана Либрова е сестра на проф. Јана Нечутова, класичен филолог. Таа е омажена и има ќерка.

Избрани дела[уреди | уреди извор]

  • Сосијална потреба и вредност на земјата . Брно: Списи ФФ УЈЕП, 1987, 135 с.
  • Љубов спрема пејзажот?, Брно: Блок, 1988 година, 168 с.
  • Шарено и зелено. Поглавја за доброволна скромност, Брно: Хунти Духа а Вероника, 1994, 218 с.ISBN 80-85368-18-8
  • Различните корени на доброволната скромност. Еколошки вредности, 1999 година, бр. 3, стр. 369–379. ISSN 0963-2719
  • Млако и со двоумење: Поглавја за еколошкиот луксуз . Брно: Додаток, 2003 година, 320 с.ISBN 80-7239-149-6ISBN 80-7239-149-6
  • Зошто ја штитиме природата ?: Двапати да ги охрабрам заштитниците на природата . Весмир, 2005 година,. 3, с. 171-177. ISSN 1214-4029

Користена литература[уреди | уреди извор]

  1. Osobnosti ekovýchovy. Praha: Ministerstvo životního prostředí České republiky. 2011. стр. 69–71. ISBN 978-80-7212-583-8.
  2. „prof. RNDr. Hana Librová, CSc“. Masarykova univerzita. Посетено на 21 December 2014.