Хамбо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хамбо е традиционален танц кој потекнува од Шведска кон крајот на 19 и почетокот на 20 век. Тоа е танц на пар во 3
4
време, танцуван на музика свирена со силен акцент на првиот ритам и темпо што варира од умерено до брзо (100 до 120 отчукувања во минута). Хамбо е танц со фиксна шема и мелодиите речиси секогаш имаат соодветна структура од осум мерки.

Во Шведска, хамбото е во традицијата на гамалданите (стариот танц) кој и покрај името, се појавил прилично неодамна околу почетокот на 20 век. Танцот исто така се танцува во Северна Америка во друштвените клубови формирани од Швеѓани имигранти, на меѓународни настани за народни танци и за време на паузите на местата за контратанцови. Многу социјални валцер групи го вклучуваат Хамбо меѓу нивните редовни танци.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Едно од потенцијалните почетоци на хамбото е полка-мазурка, танц со многу свиоци, кој бил популарен во Европа во втората половина на 19 век. Терминот полска-мазурка може да се најде и во тетратките од почетокот на 20 век што ги користеле шведските фармери народни музичари. Мазурка, сепак, денеска во Северна Европа е име на различнен танц од Хамбо, Мазурка се игра побрзо со брз и краток скок на третиот такт.

Еден од пресвртите во танцот бил развиен во околу 1900 година до слободно стоечки танц и се играл со постара полска музика, на пример сленполска, или други варијанти на полска, но со посилен акцент на првиот такт. На почетокот на 20 век, постоела полесна варијанта на хамбо со краток чекор напред по удар за првите две мерки пред да започнат свиоците. Варијантите на Хамбо кои се играат денес, со т.н. далштег (дал чекор) на првите две мерки, веројатно се проширил во 1910-ти и 1920-ти.

Друго потенцијално потекло е хамбо-полска.[2] Од околу средината на 19 век до почетокот на 20 век, хамбо-полска бил многу популарен танц во делови на Шведска. Печатената музика постои за можеби илјада хамбо-полскори од овој период. Насловот во печатената музика сепак често може да биде само полска. Хамбо-полска, танцот и музиката, е мешавина помеѓу постар полски и понов танц како хамбо без далштег и без особен стрес на првиот ритам. Музиката е претежно во главните. Една теорија е дека помладите мажи кои работеле во поголемиот град ги усвоиле своите чекори кон новите трендови во градовите или не го научиле постариот танц, но помладите жени кои сè уште работеле во старите села ги задржале чекорите од постара полска.

Многу вообичаената употреба на хармоника како доминантен инструмент за танцувачка музика 1910 - 1957 била веројатно една од причините за поголем стрес на првиот ритам во хамбо.

Хамбо пресврт[уреди | уреди извор]

Машки дел[уреди | уреди извор]

Такт 1 Чекор напред со десната нога и почнете да се вртите во насока на стрелките на часовникот, вртејќи се на десната нога.
Такт 2 Спуштете ја левата нога и продолжете со вртење (сега свртено наназад во линијата на танцот), продолжете со вртење на левата нога.
Такт 3 Донесете ја топката од десната нога дури и со петицата на левата нога (сега свртена кон центарот на собата) и продолжете да се вртите и назад до Такт 1.

Женски дел[уреди | уреди извор]

Такт 1 Зачекорете со левото стапало (и поместете го телото) околу напредното водство, ставајќи го стапалото надолу на надворешната страна на танцовиот круг со грбот во линијата на танцот, продолжете да се вртите на топката на левата нога.
Такт 2 Поставете ја топката од десната нога до стапалото на левата нога (сега свртена кон центарот на собата), продолжете да вртите.
Такт 3 Зачекорете напред со десната нога и започнете да се вртите на топката од десната нога и назад кон Такт1

Варијации[уреди | уреди извор]

Вообичаената модерна варијанта на Хамбо има шема на чекори, повторени за секои осум такта музика. Првите две мерки со 3 отчукувања се далштегот. На првата мерка, двојката ги држи внатрешните раце (десно на мажот, лево на жената), чекор напред на нивните надворешни стапала (лево на мажот, десно на жената), замавнувајќи ја внатрешната нога малку напред и надвор и создаваат благо подигање со подигање на петата од стационарното надворешно стапало. Втората мерка е повторување, но со спротивни стапала и дијагонала замав нанапред и навнатре. Третата е транзиција при што и двајцата прават три чекори напред (маж лево, десно, лево; жена десно, лево, десно). Следните четири мерки се хамбо вртења како што е опишано погоре, додека осмата и последна мерка има три чекори напред (маж десно, лево, десно; жена лево, десно, лево), оставајќи ги надворешните стапала подготвени да ја започнат шемата од почеток.

Во текот на доцниот 19 и почетокот на 20 век, кога бил воведен хамбото, шаблонот со осум шипки со побавно далштег и побрзи вртења бил пренесен назад во шведските села каде што влијаел и за возврат бил под влијание на веќе постоечките, постари полска танцови. Следствено, биле создадени голем број варијации, од кои некои и денес се познати и танцувани благодарение на истражувањата на фолклористите. Освен таквите историски верзии, постојат разлики во верзиите што се танцуваат нашироко денес - на пример, верзијата што се танцува на шведскиот натпревар Хелсингехамбо има тенденција да биде бавна и елегантна со релативно силен свикт (нурнување и подигнување), додека онаа што се танцува во американските места за контрадикторност е многу побрзо со малку свикт.

Конкуренција[уреди | уреди извор]

Шведска е домаќин на годишното светско првенство во хамбо, наречено Хелсингехамбон.[3]

Други музички стилови и ора во шведскиот традиционален фолк[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Archived copy“. Архивирано од изворникот на 2011-08-23. Посетено на 2011-06-24.CS1-одржување: архивиран примерок како наслов (link)
  2. „Hambopolska från Södra Dalarna“. Архивирано од изворникот на 2011-07-08. Посетено на 2008-04-28.
  3. Wedjesjö, Felix (2019-07-17). „Johannes och Ellen är världsbäst på hambo“. www.unt.se. Посетено на 2020-04-29.