Халха

Од Википедија — слободната енциклопедија

Халха (класичен монголски: qalq-a, стандраден монголски: Халх) е подгрупа на Монголците. Тие го сочинуваат мнозинството од населението на Монголија. Стандардниот монголски јазик е заснован на овој дијалект.

Географското плато во центарот на Монголија денес е наречен „Среден Халха“ и ги вклучува провинциите Тов, Архангај и Омногови.

Историја[уреди | уреди извор]

Првите записи за халха народот се уште од раниот 16 век. Се тврди дека името го дибиле од реката Халха што се наоѓа во Источна Монголија, бидејќи таму народот живеел.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Окада Хидехиро: 岡田英弘: Dayan Hān no Rokumanko no Kigen ダヤン・ハーンの六万戸の起源, Enoki Hakushi Kanreki Kinen Tōyōshi Ronsō 榎博士還暦記念東洋史論叢, pp. 127–137, 1975.
  • Морикава Тецу 森川哲雄: Haruha Tumen to Sono Seiritsu ni Tsuite ハルハ・トゥメンとその成立について, Tōyō Gakuhō 東洋学報 Vol.55. No.2, pp. 32–63, 1972.