Халогенизација на кетони

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Во органската хемија, халогенизација на кетони е специјален тип на халогенизација.

Местото на алфа до карбонилната група во еден кетон се халогенизира лесно како резултат способноста да формира енолат во базен или кисел раствор. Пример за ова е броминацијата на ацетон во базен раствор:

1 чекор:
2 чекор:

Оваа реакција има два чекори, но не е верижна реакција. Повеќекратната броминација може да се случи со оддавање CH3-CO-CHBr2 итн.