Хабсбуршка Холандија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Дел од серијалот за Холандија

Историја на Холандија

Античка историја

Рана историја
Германи
Римска империја
Голема преселба на народите

Среден век

Франкска империја
Свето Римско Царство
Бургундска Холандија
Хабсбуршка Холандија

Холандска Република

Осумдесетгодишна војна
Република Холандија
Златен век
Батависка револуција

Монархија

Батависка Република
Кралство Холандија
Прва Француска империја
Обединето Кралство Холандија

Современа историја

Прва светска војна
Втората светска војна
Бенелукс
Холандија

Портал „Холандија

Хабсбуршка Холандија (француски: Pays-Bas des Habsbourg, холандски: Habsburgse Nederlanden) — геополитичка целина што ги зафаќала сите Ниски Земји во периодот од 1482 до 1556/1581 г.[1] и само во Јужна Холандија од 1581 до 1794. По 1581 оваа држава се нарекувала и Шпанска Холандија или Австриска Холандија.

Властродршци на Хабсбуршка Холандија биле војводата на Бургундија (1506–1555), кралот на Шпанија (1555–1706) и надвојводата на Австрија (1716–1794) - сите припадници на династијата Хабсбурговци. Во нивно име со државата раководел управник (landvoogd).

Во периодот од јануари до декември 1790 се кренал бунт против Хабсбурговците, со цел земјата да се приклучи кон Соединетите Белгиски Држави. Бунтот бил набргу задушен и власта вратена на Хабсбурговците. Државата конечно престанала да постои во 1794 г. кога била припоена кон Првата Француска Република.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Од Холандската буна (1556) до конечното отцепување на Холандската Република (1581), власта на Хабсбурговците во Северна Холандија било незначајно.