ХЕЦ „Вруток“

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Хидроелектрична централа „Вруток“ — дел од хидро-електросистемот ХЕЦ Маврово,[1][2] со вкупен капацитет од 150 MW.[3] Во 2014 година била извршена модернизација на сите четири агрегати и на придружната опрема, со што моќноста на електроцентралата била зголемена за дополнителни 18,3 мегавати и годишно производство од околу 50 гигават-часови. Модернизацијата била финансирана од ЕЛЕМ (9,5 милиони евра) и со кредит од банката KfW (27,1 милиони евра).[4]

ХЕ Вруток е акумулациона хидроелектрична ценграла со инсталирана  моќност од 41,4 MW по агрегат, или вкупно 165,6 MW. Просечното годишно производство на електрична енергија е 350 GWh, а просечниот годишен доток е 278.000.000 м3 вода.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ј.П. Електростопанство на Македонија, 50 години македонско електростопанство, Скопје, 1995;
  2. esmak.com.mk Архивирано на 21 април 2008 г., Ј.П. Електростопанство на Македонија, Скопје, пребарано на 28 август 2010
  3. 2011.10.31 „Градежен Институт“ ќе врши геолошки испитувања за Луково Пол plusinfo.mk Архивирано на 3 јануари 2012 г.
  4. ”Зголемена инсталираната моќност на ХЕЦ Вруток”, Дневник, година XVIII, број 5530, петок, 1 август 2014, стр. 9.