Фусили

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фусили
ВидТестенини
Земја на потеклоИталија
Cookbook: Фусили на Викикниги 


Фусили (во САД попознати како „ротини“) се вид на тестенини што се формираат во форма на отворач за вино или спирала. Се смета дека зборот фусили потекнува од фусо („вретено“), бидејќи традиционално се „преди“ со притискање и тркалање на мала прачка преку тенки ленти тестенини за да се намотаат околу неа во форма на отворач за вино.[1]

Покрај обичните и интегралните сорти пченица, како и кај сите тестенини, во тестото може да се мешаат и други бои што исто така влијае на вкусот, на пример цвекло или домат за црвено, спанаќ за зелен,[2] и мастило за сипа за црно.

Терминот фусили се користи и за опишување на кратки, пресувани, извртени тестенини познати како ротини во САД.[3]

Варијанти[уреди | уреди извор]

Долго издупчени фузили

Фузили може да бидат полни или шупливи. Варијантата на типот на фусили што се создаваат како шупливи цевки од тестенини кои се искривуваат во пружини или отворач и се нарекуваат фусили букати. Друга варијација се долгите должини извиткани како шпагети обвиткани околу предмет познат како долги фусили.[3] Неаполски фусили се прави должини на замотани тестенини формирани околу вретено.[4]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. „The meaning of pasta names - OxfordWords blog“. OxfordWords blog. 24 October 2014. Архивирано од изворникот на 01. 12. 2017. Посетено на 25 November 2017. Проверете ги датумските вредности во: |archive-date= (help)
  2. „Fusilli recipes“. BBC. Посетено на September 25, 2016.
  3. 3,0 3,1 Alfaro, Danilo (3 June 2017). „What's the Difference Between Fusilli and Rotini Pasta?“. The Spruce. Посетено на 25 November 2017.
  4. „Fusilli napoletani“. ButtaLaPasta (италијански). Посетено на 25 November 2017.