Фуриеова преобразба

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фуриеова преобразба или Фуриеова трансформација — преобразба што ја разлага временската функција (сигналот) во честоти што го сочинуваат, на сличен начин како што музичките акорди може да бидат изразени како честоти од нивните составни ноти.

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1822 година Жозеф Фурие покажал дека некои функции може да бидат запишани како бесконечна сума на хармоници.[1]

Определба[уреди | уреди извор]

Фуриеовата преобразба на сигналот се пресметува на следниот начин:

е сложена величина. Нејзиниот модул се нарекува спектрална густина на амплитудите, а аргументот спектрална густина на фазите.[2]

Инверзија[уреди | уреди извор]

Инверзната Фуриеова преобразба е:

Особини на Фуриеовата преобразба[уреди | уреди извор]

Линеарност[уреди | уреди извор]

За кои било комплексни броеви и , ако е , важи .

Транслација[уреди | уреди извор]

За кој било реален број , ако е , важи дека .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fourier, Jean Baptiste Joseph baron (1822). Théorie analytique de la chaleur (француски). Chez Firmin Didot, père et fils.
  2. „Furijeova transformacija“ (PDF).[мртва врска][мртва врска]