Фулуфелет (национален парк)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Националниот парк Фулуфелет (шведски: Fulufjällets nationalpark) е национален парк во централна Шведска. Неговата вкупна површина е 385 километри , сместена целосно во рамките на општината Алвдален во провинцијата Даларна. Именуван е по планината Фулуфелет, 1044 километри високо. Го опфаќа шведскиот дел од масивот Фулуфјалет, кој е најјужниот дел од Скандите во Шведска. Норвешкиот дел од масивот е заштитен од норвешкиот национален парк Фулуфјелет.

Паркот е еден од најновите во Шведска, отворен во септември 2002 година од страна на кралот Карл XVI Густаф на церемонија на која присуствувале неколку илјади гледачи. Паркот стана еден од почетните ПАН паркови, меѓународен проект за комбинирање на зачувувањето со туризмот.

Масивот Фулуфелет е високо плато длабоко продлабочено од неколку реки кои се влеваат во моќната река Далвен, која далеку низводно ја создава уникатната топографија на Националниот парк Фернебофјарден. Во географијата доминираат лишаи, голи планини и долини со густа старорастечка шума. Грините од четка, трева и лишаи се единствени во Скандинавските планини, како резултат на отсуството на ирваси кои пасат.

Паркот е забележителна локација за неколку видови птици, како и кафеави мечки и евроазиски рис. Храбриот сибирски сој е симбол на паркот. Значајни знаменитости го вклучуваат најголемиот водопад во Шведска, Њупескар, со вкупна висина од 93 метри, и слободен пад од 70 метри. Во паркот расте Стариот Тјико, едно од најстарите дрвја во светот.

Топонимија[уреди | уреди извор]

Потеклото на името Fulufjället не е познато со сигурност: наставката -fjället значи „планина“, но првиот дел (Fulu-) не е јасен. Во Ортнам и Даларна, Хари Штал сугерира дека овој збор доаѓа од старошведскиот фала што значи „бледо“ или „матно“, како имињата на градот Фалун и на реката Фулан. Така, планината би го добила своето име од блиската река, или на друг начин од градот: поранешен пат што оди од Трисил до Фалун навистина би ја поминал планината и затоа би можел да се нарече „планина на патот на Фалун“.

Географија[уреди | уреди извор]

Локација и граници[уреди | уреди извор]

Националниот парк Фулуфјалет е во општина Алвдален во округот Даларна, 25 километри југозападно од Сарна . Се протега долж норвешката граница на повеќе од 38,483 хектари (што е 385 километри). Се граничи, од другата страна на оваа национална граница, Националниот парк Фулуфелет, кој има површина од повеќе од 82,5 километри. Релативно е далеку од големите градови во земјата, а Стокхолм е околу 400 километри далеку; најблиската железничка станица и аеродром се на Мора, 140 километри од паркот.

Топологија[уреди | уреди извор]

Map of the park
Карта на Националниот парк Фулуфелет во Шведска, заедно со Норвешкиот национален парк Фулуфелет

Паркот го покрива најголемиот дел од масивот Фулуфелет, кој е 35 километри долг, и кој ја опфаќа границата меѓу Шведска и Норвешка, така што мал југозападен дел од него е во Норвешка. Овој масив сочинува дел од Транстрандсфјален, кој е најјужниот дел од Скандите во Шведска. Фулуфелет е висорамнина на надморска височина помеѓу 900 и 1000 метри со некои кружни врвови. Слотет, 1,047 метри со надморска височина, највисоката точка на масивот, е во Норвешка.[1] На Шведска страна, во Националниот парк Фулуфелет, највисоката точка е Братфјалет со 1,042 метри, следен од Сторхон со 1,039 метри. На јужните и источните краеви на масивот, надморската височина брутално опаѓа, околу 600 метри до долината на Фулуалвен. Висорамнината ја пробиваат неколку долини, свртени кон запад (Бергадален, Гирадален), југ (Тангадален) и кон исток (Голјадален).

Клима[уреди | уреди извор]

Фулуфелет е еден од деловите на Скандинавија најоддалечени од морето. Затоа поседува континентална клима. Просечната температура во паркот е околу 1 °C, со релативно високи врнежи (835 милиметри годишно во просек). Истражувањето на времето во блиската Сарна дава индикација; но, бидејќи се наоѓа во долина, нејзината клима е посува. Иако зимата е посува од летото, снежната покривка обично опстојува од 175 до 200 дена секоја година.

Меѓутоа, времето на Фулуфелет е многу променливо со текот на времето и просторот, и во однос на температурата и врнежите. Особено, областа доживеала екстремна бура ноќта помеѓу 30 и 31 август 1997 година.[2] Кај езерата во Росјоарна, 276 милиметри дожд се собрани во 24 саати а врнежите се проценуваат на 300 до 400 милиметри појужно.[2] Ова било најголемото количество дожд во 24-часовен период забележано во Шведска.[2] Имало значителни штети во паркот, особено покрај потоците, чии брегови било насилно еродирани, откорнувајќи ја целата вегетација таму.[2]

Траги од уништувањето од големото невреме во 1997 година кај реката Стора Голјан

Хидрографија[уреди | уреди извор]

Mountain stream on Fulufjället
Планински поток на Фулуфелет

Многу реки имаат извор на Фулуфелет масив, главниот оние кои се на Танган (1,5 м 3 ⋅s -1), на Гиран, на Бергант, на Фулубаган, на Стора Њупан и Стора Гољан (0.4 м 3 ⋅с - 1). Првите три ја хранат реката Герелвен, која тече по масивот Фулуфелет на запад, додека последните три ја хранат реката Фулан (исто така наречена Фулуалвен), која тече по масивот на исток. Состанокот на Герлвен и Фулан ја раѓа реката Вестердал, која самата ја формира големата река Далвен. Еден од потоците на паркот, Њупан, на север од платото го формира водопадот Њупескар, со висина од 93 метри од кои 70 метри се со слободен пад, што го прави највисокиот водопад во Шведска.[3] Платото, а особено неговиот јужен дел со помалку остра топологија, вклучува неколку важни езера, како што е Стора Росјон (1.01 километри, Стора и Лила Харсјон (0,77 и 0,65 милиметри), Стора Гетсјон (0,66 километри), итн. Овие езера се најчесто плитки и изобилството на врнежи брзо ги полни. Оваа зона вклучува и многу мочуришта со вкупна површина од повеќе од 20 километри, што е релативно малку во споредба со околните планини.

Геологија[уреди | уреди извор]

Камен[уреди | уреди извор]

Масивот Фулуфелет е главно песочник. Песочникот е формиран пред 900 милиони години, кога овој дел од балтичката тектонска плоча се наоѓал во близина на екваторот. Според тоа, климатските услови таму биле пустински, а ветрот дувал огромни количества песок од дините во океанот. Овие седименти биле набиени на дното на океанот и формирале карпи, особено песочник, во хоризонтални слоеви. Оваа структура е зачувана, бидејќи била малку погодена од каледонската орогенеза.[4]

Оваа формација од песочник е многу различна од карпата што обично се наоѓа во Шведска (гранит и гнајс). Исто така, многу се разликува од останатите Сканди, кои се дел од каледонскиот ороген. Овој песочник се нарекува далекарски песочник, или песочник на Трисил на норвешката страна. Таа ја сочинува најголемата област со песочник во Шведска и достигнува дебелина од 1,200 метарs (3,900 ст). Песочникот е обично црвеникав, но може да биде и сив, жолт или кафеав.

Во Фулуфелет, песочникот е обложен со дијабаза. Овој дијабаза е особено важен во областа, бидејќи формира многу побогат подлога од песочник за вегетација. Дополнително, подобро се спротивставува на ерозијата од песочник и затоа формира истакнати структури во селата. На пример, врвот Братфелет, највисоката зона во паркот, се наоѓа во една од најголемите зони на дијабаза.[4] Дијабазата е стара нешто помалку од 300 милиони години, што одговара на формирањето на Осло Рифт. Ова сугерира дека овие дијабази се поврзани со тој настан на рифтинг.[5]

Формирање на село[уреди | уреди извор]

Истите сили што го создадоа остатокот од Скандите го создадоа и Фулуфелет. Навистина, од пред околу 60 милиони години, западниот брег на Скандинавија и североисточниот брег на Америка претрпеле важно тектонско издигнување.[6] Причините за овој феномен не се јасни и се предложени многу хипотези.[6] Една од овие хипотези е подигнувањето на Земјината кора од страна на жариштето на Исланд.[6] Друга хипотеза е изостазата поврзана со глацијацијата.[6] Се чини дека оваа надморска височина била поврзана со различни периоди на северот и југот на Скандите, со средината, помеѓу Трондхајм и Естерсунд, малку депресивна. Во секој случај, ова издигнување овозможи формирање на огромна рамна зона висока неколку илјади метри.

Оваа област потоа претрпе интензивна ерозија, давајќи му на селата форма што ја гледаме денес. Меѓутоа, за разлика од најјужните делови на Скандите, како оние околу Националниот парк Сарек, селата околу Фулуфелет не е особено обележана со глацијална ерозија. Навистина, дури и во екот на глацијацијата за време на кватернерниот период, кога планината била покриена со ледена покривка, движењето на мразот било слабо и не го еродирало значително масивот. Наместо тоа, најизразената ерозија се случи за време на терциерниот период, целосно под тропска клима.

Животна средина[уреди | уреди извор]

Паркот се наоѓа во копнениот екорегион на светскиот фонд за природа, скандинавска и руска тајга,[7] иако значителен дел се наоѓа над линијата на дрвото, и затоа станува повеќе како скандинавската шума Монтана Бреза и екорегион со пасишта.

Плато[уреди | уреди извор]

Northern wheatear
Северна белогаска

Поради временските прилики и сиромаштијата на почвата, висорамнината е претежно врела и гола нечистотија со само неколку вообичаени грмушки од смрека и некои брези. Основните васкуларни растенија се врба, алпско мечкино грозје, алпски ајдучки треви, брусница, каурина и алпски Азалеа. Но, она што ја прави вегетацијата на висорамнината Фулуфелет особено уникатна во Шведска е нејзиното богатство со лишаи, особено со огромните покривки од лишаи од ирваси и од, кои не се погодени таму од пасиштата на домашните ирваси, за разлика од повеќето шведски планини. Исто така, во овие непристапни области може да се најде Стар Тјико, норвешка смрека 9,550 години старо, што го прави едно од најстарите дрвја во светот.[8]

Во овие области живеат малку животни; птиците, претежно, како што се врбовината, ливадската јама, северно белогаска, и овие поретки: европската златна блатарка, евроазиската жолтоного блатарче, снежната снежната покривка и лапонскиот лонгспур. На птармиган врба е релативно честа појава, со оглед на рок птармиган се наоѓа само на највисоките врвови. За многу од овие видови, Фулуфелет е најјужниот дел од нивниот опсег во Шведска.

Долини и планински падини[уреди | уреди извор]

Forest on the slopes of Fulufjället
Шума на падините на Фулуфелет

Во долините и на планините, за разлика од нив, дијабазата и подоброто време дозволуваат побогата вегетација. Особено, овие области се покриени со шуми, при што растителните видови варираат во зависност од надморската височина: бреза, бор и норвешка смрека покриваат 4,100 хектари, 3,500 хектари и 5,000 хектари, соодветно. Грмушкиот раст, исто така, претставува голема разновидност во растителниот свет. За паметење, падините свртени кон југ се главно покриени со Шкотски борови и нивниот грмушки силно наликува на грозје, особено со обичните херс и цурус. Останатите зимзелени шуми најчесто вклучуваат курва, северна дабова папрат, кантарион и обична кравјо пченица. Почвата богата со дијабаза овозможува раст на растенија со поголема побарувачка, како што се алпски сино-сее-трн, дрвен жеравче и северна волчица. Овие зони имаат и голем број на видови мов; паркот има повеќе од една третина од сите видови мов во земјата.

Животинскиот свет на овие простори е исто така релативно богат. Зоната е особено важна за кафеавата мечка, која сака да ја хибернира зимата во дувла покрај планината. Во пролетта, кафеавите мечки се спуштаат во рамнините, и се враќаат на планината само кога бобинките го прават тоа. Овие терени се исто така омилени места за газење на евроазискиот рис. И двата вида, кафеавата мечка и евроазискиот рис, се заштитени во Шведска. Покрај црвената лисица, многу поретки се и другите предатори, а тоа се лакомецот, сивиот волк и поларната лисица и немаат фиксна локација во паркот. Паркот засолнува важна популација на лос кои го минуваат летото на планината, но претпочитаат да ја поминат зимата во области со помалку снежни врнежи. Нема повеќе диви ирваси во паркот, кој е дел од оние неколку шведски планини кои не се вклучени во областа на пасиштата на домашните ирваси. Мускокс, кој ја напуштил областа пред речиси 4.000 години, биле повторно воведени во Норвешка и понекогаш талкаат во близина на паркот. Меѓу помалите животни може да се наведат црвената верверица, европската борова куна и планинскиот зајак. Како и другите шведски планини, норвешкиот леминг е присутен во Фулуфелет, но на различен начин, екстремно многубројни неколку години, а други речиси отсутни. Овој феномен сè уште не е целосно разбран.

Пошумените падини се домаќини на нивните сопствени видови птици, особено прстенестиот узел, обичниот гавран и златниот орел. Општо земено, шумите имаат евроазиски клукајдрвци со три прсти, клукајдрвци од папагали, црвени мекици, обични црвени стартови, брамблинг и сибирски јаи, која последна птица е симбол на паркот.

Мочуриштаж[уреди | уреди извор]

Мочуришта на платото Фулуфелет
European beaver
Европски дабар

Во паркот постојат неколку барски комплекси, но тие се генерално сиромашни со вегетација, освен одредени зони кои дијабазата ги прави побогати со хранливи материи. Меѓутоа, покрај потоците од планината, можеше да се развие богат тепих од вегетација, особено со алтернативно-лисје златно-саксифраг и врба, Во Њупескар, условите се особено поволни за раст на дрвната киселица, која вообичаено не расте толку далеку на југ. Овие мочуришта се исто така најинтересните области за мов и лишаи; Фулуфелет е едно од најбогатите места во цела Шведска, со пронајдени 394 видови мов и над 500 видови лишаи. Присуството на овие лишаи делумно се должи на фактот што паркот не е дел од територијата на пасиштата на ирваси.

Овие области на вода се населени со евроазиски дабар, кој исчезнал пред неколку години поради интензивниот лов, но кој сега ја вратил својата првобитна популација. Покрај ова, претежно богатството на птици ги издвојува мочуриштата на паркот. Тоа претставува степенот најјужниот во Шведска на подрачјето на многу видови птици, како што се морската патка, на долгоопашеста патка, а исто така се фокусира на значајни популации на црвеновратна фаларопа, зеленонога тринга и шумска тринга. Некогаш се среќава и евроазиско мала српоклуна шлука, која се смета за загрозен вид.

Езерата главно се со арктички кал, кафеава пастрмка и бурбо. Водите на паркот се познати по нивното изобилство и се заштитени од 1962 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Праисторија[уреди | уреди извор]

За разлика од норвешкиот дел од масивот, шведскиот дел е релативно слабо проучен од археолошка гледна точка; како што често се случува во планините, човечките траги се лесни. Планината била ослободена од мразот пред околу 8.000 до 10.000[8][9][10] години и првите луѓе пристигнале за време на каменото доба, а нивното присуство го потврдуваат одредени реликвии, како камена секира во близина на реката Фулан. Овие луѓе биле ловци-собирачи и немале фиксна населба, што останало до железното време.

Четири погребни кари од железното време се меѓу најзабележителните траги од таа ера. Тие се единствените кои се откриени во Даларна. Може да се најдат на североисток од висорамнината, 2 километра југоисточно од Њупескар, и мерка од 2 до 4 метри во должина и нешто помалку од 1 метар метар во висина. Гробниците држеле врвови од стрели и копја. Друго значајно место е Алтаринген, овален ѕид 5 метри во пречник и 1 метар височина. Во средината на оваа урнатина е создаден олтар. Датирањето на оваа урнатина е тешко поради бројните реставрации на кои беше подложена.

Меѓутоа, за време на Викиншката ера, некои постојани населби биле изградени околу Мора, на пример, и може да се замисли дека првите постојани населби би биле основани во долините на Фулуфелет пред 1000 година.

Средниот век и модерниот период[уреди | уреди извор]

Wood houses of the city of Røros in Norway
Градот Ророс во Норвешка користел огромни количества дрво за својот рудник

Селата Сарна, Хеден и Идре веројатно биле основани во врска со ловот на диви ирваси; трговија со производи од ирваси постоела со цела Европа. Меѓутоа, оваа трговија опаднала во 14 век.

Во средниот век, областа често била мапирана, поради нејзината локација на границата Шведска-Норвешка, која постои од 1273 година. Во таа ера, масивот бил целосно Норвешки, но во 1644 година, Шведска успеала да ја освои Сарна за време на војната во Торстенсон. Меѓутоа, во 1645 година, Вториот договор од Бремсебро не успеал јасно да ја дефинира границата и дури во 1751 година, по преговорите, беше воспоставена сегашната граница. Ако се чинела дека расправијата околу границата траела вечно, дотолку повеќе што зоната била толку тривијална. Областа околу планината била населена дури подоцна. Ова започнало на Норвешката страна: имаше барем една фарма во Љордален во 1528 година. Дури во 18 век, Шведскиот дел станал населен, првично со кабини за трансхумација, на пример во Меркрет. Виртуелните села пораснале по почетокот на 19 век во Гердален, Сторбакен, Сторброн, Хагнасен, Меркрет, Тјернвален и Лиладален. Многу од патеките во паркот датираат од оваа ера на трансхуманс.

До 18 век областа се користела како заедничко ловиште и пасиште.[11] Иако рудниците во Ророс барале огромни количества дрва и јаглен, проблемите со транспортот на Фулуфелет првично го поштедија од сеча.[11] Дури во вториот дел од 19 век, индустријата за сеча го зазеде регионот, а потоа дрвото се транспортирало со рафтинг. Најпрво се користела реката Герелвен, откако одредени конфликти со Норвешка биле прекинати. Експлоатацијата на природните ресурси дури подоцна стигнала до најнепристапните зони, а одредени делови никогаш не биле експлоатирани.

Меѓу другите облици на експлоатација на зоната, може да се забележи експлоатација на форма на песочник во долината Тангадален.

Заштита[уреди | уреди извор]

Првата заштита на зоната била класификацијата во 1937 година од 62,2 хектри околу Њупескар како резерват за круна (доманресерват), кој бил предок на природниот резерват во Шведска. Во 1946 година, 365 хектри шума долж Голјан била слично класифицирана. Потоа 350 хектри околу Ловасен биле исто така, и конечно резерватот во Њупескар бил проширен на 342,2 хектри во 1960 година. Во 1964 година, областа Њупескар стана природен парк и бил проширена на 525 хектра и повторно се прошири на 1,447 хектри во 1970 година. Паралелно, поголемиот дел од Фулуфелет доби статут за заштита, иако релативно слаб. Во 1973 година, целата област, вкупно 38,060 хектри влезе под статутот за природни резервати. Во 1990 година, пасењето на ирваси било забрането.

Во 1989 година, Фулуфелет се појави во планот на Служба за заштита на природата за создавање на нови национални паркови. Преговорите со локалните власти започнаа следната година, но проектот наиде на противење од месното население. Еден од аргументите во прилог на создавањето на паркот, надвор од едноставната заштита на природата, била дека тој ќе привлече повеќе туристи, особено странци; ова беше особено важно бидејќи додека Идре и Селен успеаја да развијат зимски туризам, Сарна не успеа. Противниците на проектот возвратија дека нема причина европските туристи да изберат да ја посетат оваа далечна планина над Алпите. Покрај тоа, националниот парк ќе бара одреден број ограничувања за месното население како забрана за користење на моторни санки, лов и риболов.[12] Административниот совет на општина Алвдален го слушна негативното мислење на месното население и затоа се спротивстави на создавањето на паркот. Натурвардсверкет и округот Даларна на тој начин ја променија својата стратегија и ги анкетираа месното население за да дознаат како тие мислат дека планината треба да се користи. Дискусиите продолжија по објавувањето на оваа студија, а во 1999 година, месното население почна да изразува поволни мислења. Паркот повеќе не се гледал како збир на ограничувања, туку како можност за општината.[12] Ова доведе до создавање на паркот во 2002 година. Официјалниот мотив за создавањето на паркот беше „да се зачува просторот на централните планини со карактеристична вегетација и големо природно богатство во релативно недопрена состојба“. Тоа беше првиот Шведски национален парк основан во планините од Падјеланта во 1962 година. Официјалната инаугурација беше одржана на 17 септември 2002 година, во присуство на Шведскиот крал Карл XVI Густаф. Паркот е исто така дел од мрежата Натура 2000 од 1995 година и е класифициран како Посебна заштитена зона за зачувување на птиците од 1996 година. Паркот стана еден од првите паркови на европската мрежа на ПАН паркови, создадена од Светскиот Фонд за Природа за усогласување на заштитата на природата и туризмот.

Во моментот на инаугурацијата на Шведскиот парк, Норвешкиот дел од масивот немаше формална заштита и не се појави во планот за создавање национални паркови од 1992 година. Но, оваа реација го отвори прашањето за формирање на национален парк на Норвешка страна, со цел да има поголема заштита на целиот масив.[13] На 27 Април 2012 година, бил создаден Националниот парк Фулуфелет.[14] Надвор од заштитата, една од главните причини за формирање на тој парк беше присуството на кафеави мечки,[15] вид класифициран како загрозен во земјата.[16]

Управување и администрација[уреди | уреди извор]

The visitor center of Fulufjället National Park
Центарот за посетители на Националниот парк Фулуфелет

Како и повеќето шведски национални паркови, управувањето и администрацијата се поделени помеѓу Шведската агенција за заштита на животната средина и административниот совет на окрузите во Шведска (Ланстрелс).[17] Натурвардсверкет е одговорен за предлагање на нови национални паркови, преку консултации со административните совети на окрузите и општините; нивното создавање е одобрено од Риксдагот (шведскиот парламент).[17] Откако било одобрено, земјата потоа ја купува државата, преку посредник на Натурвардсверкет.[17] Управувањето со паркот тогаш е во рацете на округот, што би се рекло на административниот совет на Даларна, во случајот со Националниот парк Фулуфелет.

Паркот е поделен на четири зони, кои имаат различни намени, со цел да се усогласи заштитата на паркот и пречекот на туристите. Ова е првиот Шведски парк кој го усвои овој строг вид на зонирање. Поголемиот дел од паркот (60%) е во зона 1, односно недопирливата зона: овој простор е срцето на паркот и има само мала количина на туристичка инфраструктура. Југоисточната зона на паркот (14%) е во зона 2, област со ниска активност. Во оваа зона е дозволен лов на елен, но инфраструктурата е секогаш ограничена. 25% од паркот е во зона 3, зона со висока активност. Оваа зона опфаќа најголем дел од туристичката инфраструктура, како што се патеките и кабините. Таму е дозволен риболов. Конечно, зоната 4 (околу 1% од површината на паркот) одговара на полупречник од околу 200 метри околу точките на силна концентрација на посетители, односно влезовите, водопадот Њупескар и долината Голјан, каде се уште се видливи трагите од голема поплава.

Туризам[уреди | уреди извор]

Frozen waterfall of Njupeskär
Во зима, водопадот во Њупескар замрзнува и станува добра поддршка за планинарите на мраз

Паркот е најјужниот од планинските паркови во Шведска и е најблизок од овие паркови до мнозинството од населението во земјата. Тој прими 53.000 посетители во 2003 година (од кои 80% пристигнаа во лето), што е зголемување за околу 40% во споредба со 2001 година, пред создавањето на националниот парк. Околу една третина од овие посетители се надвор од Шведска, главно од Германија. Главната мотивација на овие посети е водопадот во Њупескар, највисокиот водопад во Шведска со 93 метри, 70 метри од кои се слободен пад. Значајна точка на интерес за туристите се и штетите од големото невреме во 1997 година, сè уште видливи недалеку од водопадот. Главниот влез на паркот, со паркинг, се наоѓа во близина на овие две локации. Во близина на овој влез можете да го најдете центарот за посетители на паркот, кој има експонати за природата на паркот и е појдовна точка за тури со водич. Тоа е и почетна точка на многу од патеките на паркот, паркот има 140 километри на пешачки патеки. Меѓу овие патеки, може да се забележи дел од Содра Кунгследен (Сален- Сторлиен, вкупно 350 километри[18]).

Краткото пешачење (помеѓу 1 и 3 часа) е најчестата активност, но незанемарлив дел од посетителите одат на подолги пешачење (неколку дена), што особено важи за Германските посетители. Во зима, скијањето е можно, но сепак е релативно малку популарно поради недостигот на посветени патеки. На Њупескар се практикува и качување на мраз. Дозволен е и риболов, по набавка на дозвола.

Водопадот во Њупескар е главната атракција на Националниот парк Фулуфелет

Фулуфелет во популарната култура[уреди | уреди извор]

Детската песна Морс Лила Оле од Алис Тегнер е сместена во шумите на Фулуфелет. Неговата приказна е инспирирана од вистински настан: во текот на зимата 1850–1851 година, четири деца си играле во шумата. Еден од нив, Џон, имаше само една ипол година. Тие сретнале мечка и нејзиното младенче. Џон ползел до мечката, која го галела и го хранела со бобинки. Кога пристигнала мајката на малото дете, таа врескала, поради што мечките побегнале. Малото момче мислело дека мечките се големи црни кучиња.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 • Lundqvist, Rolf (2005). Naturvårdsverket (уред.). Fulufjället: national park in the mountains of Dalarna. Stockholm. ISBN 91-620-1239-8. 
 • Шведски национални паркови: Националниот парк Фулуфјалет од Шведската агенција за заштита на животната средина

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Fulufjellet“. Store norske leksikon (норвешки). Посетено на 17 November 2011.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 „Regnkatastrofen på Fulufjället 30-31 augusti 1997 – The flash flood at Fulufjället in August 1997“ (PDF). Swedish Meteorological and Hydrological Institute (шведски). Посетено на 27 August 2011.
 3. „Njupeskär“. Nationalencyklopedin (шведски). Посетено на 23 November 2011.
 4. 4,0 4,1 Andersson, Daniel; Kübler, Lutz; Mellqvist, Claes, „Fulufjället“ (PDF), Sveriges Geologiska Undersökning (шведски), Архивирано од изворникот (PDF) на 2010-08-21
 5. Bylund, G.; Patchett, P.J. (1977), Palaeomagnetic and Rb-Sr isotopic evidence for the age of the Särna alkaline complex, western central Sweden, 10, Lithos, стр. 73–79
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Japsen, Peter; Chalmers, James A. (2000), Neogene uplift and tectonics around the North Atlantic: overview, 24, Global and Planetary Change, стр. 165–173
 7. „Fulufjället“. Global species. Посетено на 6 December 2011.
 8. 8,0 8,1 Öberg, Lisa (2010), Mid Sweden University (уред.), Treeline dynamics in short and long term perspectives – Observational and historical evidence from the southern Swedish Scandes, Sundsvall, ISBN 978-91-86694-09-8
 9. Stroeven, Arjen P; Hättestrand, Clas; Kleman, Johan; Heyman, Jakob; Fabel, Derek; Fredin, Ola; Goodfellow, Bradley W; Harbor, Jonathan M; Jansen, John D (2016). „Deglaciation of Fennoscandia“. Quaternary Science Reviews. 147: 91–121. Bibcode:2016QSRv..147...91S. doi:10.1016/j.quascirev.2015.09.016.
 10. Owen, James. „Oldest Living Tree Found in Sweden“. National Geographic. Архивирано од изворникот на 2008-12-24. Посетено на 2019-04-23.
 11. 11,0 11,1 Länsstyrelsen i Dalarna (2005), Länsstyrelsen Dalarnas län (уред.), Brand i Fulufjällets nationalpark (PDF) (шведски), Falun, Архивирано од изворникот (PDF) на 2014-12-23, Посетено на 2014-12-23
 12. 12,0 12,1 Wallsten, Per (2013), Naturvårdsverket (уред.), Så vände vinden (PDF), Dokumentation av de svenska nationalparkerna (шведски), Stockholm, ISBN 978-91-620-1294-6
 13. „Forslag til opprettelse av Fulufjellet nasjonalpark og Fregn naturreservat“. Fylkesmannen i Hedmark (норвешки). Архивирано од изворникот на 14 March 2012. Посетено на 25 January 2012.
 14. „Fulufjellet“. Norwegian Environment Agency (норвешки). Архивирано од изворникот на 30 July 2012. Посетено на 27 June 2012.
 15. „Dyr, planter og fugler“. Norwegian Environment Agency (норвешки). Посетено на 27 June 2012.
 16. „Brunbjørn“ (PDF). Artsdatabank (норвешки). Посетено на 27 June 2012.
 17. 17,0 17,1 17,2 „Nationalparksförordning (1987:938)“. Notisum (шведски). Посетено на 14 May 2011.
 18. „The Southern Kungsleden Trail“ (PDF). Länsstyrelsen i Dalarna. Посетено на 12 September 2011.