Фуат Октај

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фуат Октај (роден 1964) е турски политичар, државен службеник и научник кој служел како прв и сегашен заменик-претседател на Турција од 2018 година. Како независен, претходно беше заменик на премиерот на Турција од 2016 до неговото назначување за потпретседател по создавањето на функцијата по уставниот референдум од 2017 година.