Фросон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фресан во март 2008 година

Фросон е најголемиот остров во езерото Сторшон, сместен западно од градот Естерсунд во Јемтланд, Шведска. Во текот на најголемиот дел од запишаната историја, Фросон бил регионален центар на Јемтланд и е локација на Фросо Рунестон, најсеверната во светот.

Шведскиот композитор Вилхелм Петерсон-Бергер имал летна куќа (и од 1930 година постојан дом) на островот. Во 1896 година, Петерсон-Бергер составил збир на пијано парчиња насловен Frösöblomster (Цвеќиња на Фросон), а неговата опера Арнлјот од 1910 година делумно се базира на рунските натписи на Фросо Рунестон.

Историја[уреди | уреди извор]

Фросон е именуван по нордискиот бог Фреир. Тоа е локацијата на "Фросо Рунестон", најсеверно подигната плоча во светот, која датира од 1030-1050 година. Фросон бил посебно копирање до 1974 година, но во тоа време беше споен со Естерсунд.

Болница[уреди | уреди извор]

Од 1915 до 1988 година, Фросон бил локацијата на Болница Фросо, државна психијатриска болница задолжена за грижа за пациенти од целиот Норланд. Практиките на болницата подоцна беа доведени во прашање, и се знае дека анонимно закопала најмалку околу 50 од нејзините пациенти.

Галерија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]