Прејди на содржината

Фронт за ослободување на земјата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Симболот на Прво Земјата!: Француски клуч и чекан од камен.

Фронт за ослободување на Земјата - меѓународно движење кое е составено од автономни групи кои спроведуваат директни акции во склоп со принципите на делувањето на ЕЛФ. Движењето го презема начинот на дејствување на „Фронтот за ослободување на животните“ по принцип на ќелии (помали групи составени од еден или повеќе членови), со што ја осигуруваат нивната анонимност на активистите од другите ќелии. Идентитетот на активистите е непознат, не само за јавноста туку и за активистите од другите ќелии. Таков децентрализиран начин на делување и потполна анонимност им помага на активистите да избегнат евентуални казнени последици и им овозможува непречено спроведување на акциите.