Фритаја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фритаја

Фритаја (слов. фритаја или фртаља) — традиционално јадење од Истра, кое се подготвува во Хрватска и Словенија. Често се прави во пролет кога има доста свеж зеленчук и други зачински растенија, како на пр. диви шпаргли, хмељ, домати, младо лукче, голица, кои се додаваат на јајца. Може да се приготвува и во тек на целата година, но со додавање на пршута, печурки, колбаси,со бело или црно вино. Количината на состојките се одредува произволно, односно по потребите.

Името на ова јадење потекнува од млетачкиот збор fritaia, што значи пржен.

Варијанти[уреди | уреди извор]

Слично јадење познато како fritaja или frtalja е многу популарно во Западна Словенија, каде освен шпаргла се додаваат и разни зачински растенија.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]