Френсис Ендрјус

Од Википедија — слободната енциклопедија

Френсис Елизабет Ендрјус е британска историчарка која била професор по средновековна историја на Универзитетот во Сент Ендрјус. Таа е специјалист за средновековната црква и нејзините мрежи.[1][2][3][4][5]

Таа е уредник на средновековната медитеранска серија на Брил, а исто така и уредник на сериите за Студиите на Бојдел и Бруер во историјата на средновековната религија. Таа била претседател на Друштвото за црковна историја (2014–2015).[6]

Нејзините истражувачки интереси спаѓале во две главни области: средновековна Италија и средновековно христијанство, со особен фокус на односите меѓу религијата и јавниот живот, историјата на браќата, Хумилијатите и урбаната историја. Таа моментално пишува монографија за вработувањето на верниците во владата и администрацијата.

Почнувајќи од 2019 година, таа водела мал тим историчари под покровителство на Кралското историско друштво во новото истражување за искуството на ЛГБТ+ историчарите и за учењето на ЛГБТ+ историите на универзитетите во ОК.[7] Таа во моментов го координира проектот „Жени историчари од Сент Ендрјус“, кој има за цел да ги бара жените кои студирале, истражувале и предавале историја во Сент Ендрјус, во секој момент.[8]

Избрани публикации[уреди | уреди извор]

 • Раните понижувања. 1999 година.
 • Другите фраери. 2006 година.
 • Сомнеж во христијанството: Црквата и сомнежот. 2016. (ко-уреди со Шарлот Метуен и Ендру Спајсер)

Публикации[уреди | уреди извор]

 • Комо и Падова:[9] Ендрјус, ФЕ, 22 август 2018 година, Италија и раносредновековна Европа. Трудови за Крис Викам. Balzaretti, R., Barrow, J. & Skinner, P. (eds.). Oxford University Press
 • The Sack Friars and the Problems of a Comparative History of the Mendicants:[10] Andrews, FE, 2017, Gli studi francescani: prospettive di ricerca: Atti dell'Incontro di studio in casee del 30° anniversario dei Seminari di formazione Assisi, 4 -5 Луглио 2015 година. Сполето: Centro Italiano di Studi sull'Alto Medioevo, стр. 147-185 38 стр

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Seminars and Lectures“. Ghil.ac.uk. Посетено на 2016-11-03.
 2. „School of History“. St-andrews.ac.uk. Посетено на 2016-11-03.
 3. „Frances Andrews - University of St Andrews“. Risweb.st-andrews.ac.uk. 2016-06-16. Посетено на 2016-11-03.
 4. „Professor Frances Andrews - RHS“. Royalhistsoc.org. Посетено на 2016-11-03.
 5. „Frances Andrews | St Andrews School of History“. Standrewsschoolofhistory.wordpress.com. Посетено на 2016-11-03.
 6. „Ecclesiastical History Society“.
 7. „LGBT+ and History in the UK | Historical Transactions“.
 8. „Women Historians of St Andrews“. Women Historians of St Andrews (англиски). Посетено на 2022-06-23.
 9. „Como and Padua - University of St Andrews“. risweb.st-andrews.ac.uk. Посетено на 2019-06-02.
 10. „The Sack Friars and the Problems of a Comparative History of the Mendicants“. risweb.st-andrews.ac.uk (англиски). Посетено на 2019-06-02.