Францеск Винсент

Од Википедија — слободната енциклопедија

Францеск Винсент бил шпански шахиист и шаховски композитор од крајот на 15. век. Тој е автор на збирката задачи „100 шаховски позиции, доведени во ред, составенио од мене, Францеск Винсент“, отпечатена 1495 во Валенсија, со што претставува првата отпечатена книга за шахот. Примероик од книгата се чувал во 18. век во библиотека во Монсерат, Каталонија, но завреме на Наполонските војни бил однесен. Истражувањето на Јури Авербах од 1985, делото на Францеск Винсент е изворно дело со кое се служеле и Луис Лусена и Педро Дамјано.

Користена литература[уреди | уреди извор]

  • Linde A. van der, Quellenstudien zur Geschichte des Schachspiels, Wiesbaden — B. 1881
  • Шахматы: Энциклопедический словарь. Москва : Советская энциклопедия, 1990. С. 61. ISBN 5-85270-005-3.