Франк Петерсон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Френк Петерсон е германски музички продуцент познат по својата работа со Енигма и уметници како Сара Брајтман, Опра Хаза, Грегоријан, Принцеса и Андреја Бочели на неговиот прв меѓународен албум Романза во 1997 година.

Петерсон е роден на 29 декември 1963 година во Хамбург. Како дете тој самиот учел да свири на пијано и тастатура, одејќи да работи во музичка продавница. Токму тука се запознал со Мајкл Крету и станал водечки клавишник за Сандра, кој се истакнувал на својата хит сингла Марија Магдалена.

Тој бил член на бендот на Сандра уште неколку години, а потоа се пресели со Кретус на Ибица. Додека таму се вклучил со новиот проект на Крету, Енигма, под псевдонимот на Ф. Грегоријан. Петерсон придонесе за нивниот прв албум, MCMXC a. Д., пишувајќи неколку песни.

Петерсон ја напуштил групата во 1991 година и продолжил со работа на Грегоријан, музички проект коосновани од Томас Шварц и Матијас Меиснер. Женските вокали за овој албум биле обезбедени од страна на "Сестрите од Оз" - дуо составена од Биргит Фројд и Сузана Еспелета, која во тоа време била во брак со Петерсон. Набргу потоа, тој се запозна со англискиот сопран Сара Брајтман и соработуваше со неа на нејзините соло албуми Dive through Symphony.

Грегоријан бил повторно измислен подоцна во својата кариера како група изведувајќи песна аранжмани на популарни песни. Инспирацијата на Петерсон, како што навел во интервјуто, бил приближниот нов милениум и неговиот духовен аспект.[1]

Во 1997 година, Петерсон соработувал со израелската пејачка Опра Хаза, продуцирајќи го последниот албум Офра Хаза. Овој албум бил многу успешен во Европа и САД.

Други уметници кои Петерсон има работено со вклучуваат Princessa, Каролин Fortenbacher, виолетова, и Sinsual (последните две од нив имаат ЦД-а во делата).

Тужба против Google / YouTube[уреди | уреди извор]

На 16 април 2009 Билборд објавил дека Питерсон поднел тужба до Вишиот окружен суд во Хамбург против Google / YouTube,[2] тврдејќи дека неговите музички видеа и други аудиовизуелни репертоари биле употребени незаконски. Во својата судска постапка, Петерсон тврди дека ги прекршуваат неговите авторски права и мајсторски права. Тој наведува дека се гледаат повеќе од 125 милиони струи од неговите продукции - од кои тој ги поседува авторските права и авторските права како автор, издавач и продуцент - за кои никогаш не добил исплата од Google / YouTube. Во интервјуто на Билборд Јенс Шипман, постар партнер на адвокатската фирма Камин и Вилке, кој го претставува Питерсон, тврди дека тужбата била неопходна, бидејќи Петерсон никогаш не дал права за синхронизација и права за прилагодување на ГЕМА како дел од неговиот договор за членство: "Германската правна ситуација е различна на англо-американскиот закон за авторски права, бидејќи во Германија авторското право секогаш ќе остане со авторот и правото на експлоатација да не го исклучуваат авторот од каква било одлука во врска со синхронизацијата и адаптацијата поради моралното право на авторот ", вели Шипман. "Мојот клиент не им додели никакви права на синхронизација или прилагодување на Google / YouTube и затоа има право да побара [тие] да престанат и да се откажат од таквата употреба [и] да преговараат за барање соодветно наградување". Луц Мелцер, помлад партнер во фирмата: "Тужбата го вклучува нашето барање за забрана, за информации и сметководство за бројките за користење и прометот, особено од рекламирањето. Покрај тоа, ние бараме судска одлука дека сите штети направени со таквата експлоатација мора да бидат надоместени од Google / YouTube. Досега не можеме точно да го пресметаме износот на таквите штети без дополнителни информации од YouTube, но се чини дека штетите ќе надминат неколку милиони американски долари единствено во случајот Петерсон. "

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. Best, Sophie. Q&A: Frank Peterson." The Age. August 26, 2001. Retrieved August 6, 2006.
  2. "German Composer Sues Google/YouTube "

Надворешни врски[уреди | уреди извор]