Фотоотпорник

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фотоотпорник
Светлоотпорник
Фотоотпорник
Типпасивен
Принцип на работафотоспроводливост
Ел. симбол

Фотоотпорник, светлоотпорник или фоторезисторполуспроводнички елемент чиј електричен отпор се менува под влијание на светлината која паѓа врз неговата површина.[1] Заради оваа особина наоѓа примена како електронски сетилник (сензор).

Фотоотпорникот е направен од полуспроводен материјал. Ако фотоните на светлината кои паѓаат на него се со доволна висока честота (доволна енергија), ќе им даде на врзаните електрони доволно енергија да станат слободни електрони во полуспроводникот. Со тоа се намалува отпорот на фотоотпроникот под влијание на светлината.

Примена[уреди | уреди извор]

Контролен систем за улични светилки со фотоотпорник

Постојат разни видови на фотоотпорници. Се користат како детектори на светлина во фотоапаратите, уличното осветлување, сигурносните ноќни аларми и др. Посебни видови се користат за детекција во инфрацрвениот спектар.

Материјал[уреди | уреди извор]

Кадмиум-сулфидот (CdS) е најчест материјал за изработка на фотоотпорници. Олово-сулфидот (PbS) и индиум-антимонидот се користат во средниот инфрацрвен спектар. Германиум-бакарните детектори се користат во подалечниот инфрацрвен спектар, во инфрацрвената астрономија и спектроскопијата.

Симбол[уреди | уреди извор]

Симболот на фотоотпорникот е прикажан на сликата.

Симбол за фотоотпорник

Предности и мани[уреди | уреди извор]

Предности на фотоотпорникот се ниската цена и доверливоста, а мана му е спората реакција. Обично се потребни неколку секунди за полна промена на отпорот при брза промена на осветлувањето. Заради ова, за примени кои зависат од брзината на реакцијата на елементот се користат фототранзистор и и фотодиоди.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]