Фотокопирање

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фотокопирање — процес со кој брзо и евтино се прават хартиени копии на документи и други графички прикази или слики. Повеќето сегашни фотокопир-апарати користат технологија која се вика ксерографија - процес на сушење со користење топлина. Копир-апаратите можат исто така да користат и други излeзни технологиии како што се иглично вбризгување на мастило - инк џет, но ксерографијата е стандардна постапка за канцелариско фотокопирање.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Фотокопирање на Ризницата ?
  • R. Schaffert: Electrophotography. Focal Press, 1975
  • Owen, David (August 2004). Copies in Seconds : How a Lone Inventor and an Unknown Company Created the Biggest Communication Breakthrough Since Gutenberg: Chester Carlson and the Birth of the Xerox Machine. New York: Simon & Schuster. ISBN 0-7432-5117-2.