Фосфатни минерали

Од Википедија — слободната енциклопедија
Апатит

Фосфатни минералиминерали кои во својата структура го содржат тетраедарски координираниот фосфатен (PO43−) анјон, понекогаш заедно со арсенатни (AsO43−) и ванадатни (VO43−) замени, и хлоридни (Cl), флуоридни (F) и хидроксидни (OH) анјони кои исто така се вклопуваат во кристалната структура.

Фосфатната класа на минерали е голема и разновидна група, но само неколку видови се среќават релативно често.

Примена[уреди | уреди извор]

Тенок пресек на карбонатит богат со апатит гледан во накрсно поларизирана пренесена светлина.

Фосфатната карпа (фосфоритот) има висока концентрација на фосфатни минерали, најчесто од апатитната група. Таа е главен извор за производство на фосфатни ѓубрива за земјоделството. Фосфатот се користи и во додатоците на крмата за животните, во конзервансите, средствата против корозија, во козметиката, фунгицидите, керамиката, прочистувањето на водата и во металургијата. Најголеми количини се користат за ѓубрива.

Примери[уреди | уреди извор]

Фосфатните минерали се:

Наводи[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Hurlbut, Cornelius S.; Klein, Cornelis, 1985, Manual of Mineralogy, 20th ed., John Wiley and Sons, New York ISBN 0-471-80580-7
  • Stuart J. Mills; Frédéric Hatert; Ernest H. Nickel; Giovanni Ferraris (2009). „The standardisation of mineral group hierarchies: application to recent nomenclature proposals“ (PDF). Eur. J. Mineral. 21 (5): 1073–1080. Bibcode:2009EJMin..21.1073M. doi:10.1127/0935-1221/2009/0021-1994. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-02-17. Посетено на 2023-01-13. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
  • Ernest H. Nickel; Monte C. Nichols (март 2009). „IMA-CNMNC List of Mineral Names“. IMA-CNMNC. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-06-26. Посетено на 2023-01-13. Занемарен непознатиот параметар |name-list-style= (help)
  • Ferraiolo, Jim. „Nickel–Strunz (Version 10) Classification System“. webmineral.com.
  • Webmineral - Dana
  • - Australian Mineral Atlas