Формална организација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Формална организацијае фиксен збир на правила на интра-организациски процедури и структури. Како таква, таа е обично утврдена во писмена форма, со јазикот на правилата, кои наводно оставаат малку дискреција за интерпретација. Во некои општества и во некоја организација, ваквите правила може стриктно да се следат, а во други, тие можат да бидат малку повеќе отколку празен формализам.

  • За да се олесни остварувањето на целите на организацијата: Во формална организација работата е делегирана на секој поединец на организацијата. Тој / таа работи кон постигнување на определените цели, кои се во согласност со целите на организацијата.
  • За да се олесни координацијата на различни активности: авторитет, одговорност и отчетност на поединци во организацијата е многу добро дефиниран. Оттука, има олеснување на координацијата на различните активности на организацијата.
  • За да им помогне при воспоставување на логичка органска врска: Одговорностите на поединци во организацијата се добро дефинирани. Тие имаат одредено место во организацијата како резултат на добро дефинирана хиерархиска структура која е вродена во сите формални организации.
  • Дозволена е примена на концептот на специјализација и поделба на трудот, поделба на работата меѓу поединци во согласност со нивните способности помага во поголема специјализација и поделба на работата.

Наводи[уреди | уреди извор]