Флоријан Гејер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Слика наводно го прикажува Флоријан Гејер

Флоријан Гејер фон Гибелштат (околу 1490 до 10 јуни 1525) бил германски благородник, дипломат и витез . Станал познат по водечките селани за време на Германската селанска војна .

Ран живот[уреди | уреди извор]

Грбот на семејството Гејер: глава на овен

Флоријан Гејер е роден околу 1490 година во замокот Гејер во Гибелштад, Нижна Франконија . По смртта на неговиот татко Дитрих (во 1492) и неговите двајца постари браќа, Флоријан Гејер го наследи семејниот замок и богатство. Во 1512 и 1513 година, тој бил гостин на дворот на кралот Хенри VIII во Англија, каде што се препоставува дека бил изложен на реформистичките идеи на Џон Виклиф и Лолардите. Во 1517 година, откако одбил да плати 350-години стари камати на црквата Нејмјунстер, Гејер бил екскомунициран.

Во 1519 година, Гејер служел под Казимир Маргроф од Бранденбург-Кулмбах во армијата на Швабската лига против Улрих Дјук од Виртемберг и Готц фон Берлихинген во Мекмул . Подоцна истата година Брандебург-Кулмбах го испратил Гејер кај неговиот брат Албрехт Војк од Бранденбург-Прусија, кој тогаш бил најголемиот мајстор на Тевтонскиот ред, за да го поддржи во полско-тевтонската војна (1519-1521). Гејер го договорил примирјето со кое се завршила војната. Тој останал во служба на Бранденбург-Прусија до 1523 година, патувајќи во разни европски судови на дипломатските мисии.

Во 1523 година, Гејер го придружувал Бранденбург-Прусија во посета на дисидент (" протестантски") свештеникот Мартин Лутер во Витенберг. Се препоставува дека Гејер се приколнил на идеалите на Лутер на овој состанок.

Германска селанска војна[уреди | уреди извор]

Гејер, како и многу витези, првично застана на страната на Лутер против римокатоличката хиерархија за време на протестантската реформа во Германија во 16 век.

Кога започнала германската селанска војна во 1524, поттикнати од учењата на Мартин Лутер, германските протестанти биле поделени по должината на класните линии. Протестантските селани и рударите, предводени од Томас Мунцер, почнале да ги превземаат фармите и рудниците. Мунцер, исто така, повикал на укинување на сите политички мислења, освен тие на царот (кој во Светото римско царство беше избран од страна на феудалците - а Мунцер тврдел дека понатаму ќе вклучува селани и рудари). Мартин Лутер сметал дека ова било претерано и се префрлил на страната на протестантските аристократи кои само сакале црковни реформи, повикувајќи ги селаните да ги спуштат рацете и да ги предадат своите фарми. Радикалната фракција на Мунцер заклучила дека Лутер бил предавник и продолжиле да се борат против католичките и лутеранските благородници.

Флоријан Гејер, заедно со група дисидентски витези од низок ранг и неколку стотици набрзина обучени селски милиции, ја формирале Црната компанија (честопати се нарекуваа Црниот бенд), што веројатно била единствената тешка коњаница во европската историја која се борела на страна на селската револуција. Со проверка на кралските и протестантските витези на бојното поле, Црната компанија дозволила мотивираната пешадија на Мунцер да постигнат низа победи и да ги ослободи огромните делови од германската внатрешност. Гејер станал народен херој во Франконија и цела Германија, и се смета дека зборовите „Ни крст, ниту круна“ биле изгравирани на сечилото на неговиот меч. [1] Сите страни го обвиниле за безобѕирно уништување на катедрали и замоци, егзекуции на господарите и свештениците од самите замоци и катедрали. Сепак, суровоста и степенот на овие активности се оспорува.

Како што се одвивала селанската војна, многу од бунтовничките селани се вратиле дома и повеќето витези, заедно со Гејер, му се придружиле на Мунцер и дезертирале. Самиот Мунцер бил поразен во битката кај Франкенхаузен и бил егзегутиран за кратко време.

Смрт[уреди | уреди извор]

Конфликтните извори на податоци сметале дека Гејер бил со компанијата, а други сам во Ротинген по Битката кај Франкенхаузен. Црната компанија лажно била информирана за победата на Франкенхаузен и со заседа била нападната надвор од Инголштад. Тие успеале да се регрупираат, да се повлечат и да го зацврстат градскиот замок и катедралата. Катедралата била изгорена без преживеани, а замокот бил освоен по три напади. Еден дел од Црната компанија се ослободила, но повторно биле опкружени во блиските шуми. Ако Гејер ја водел Црна компанија преку битката кај Инголштат, се препоставува дека едвај избегал да си го спаси животот. Сепак, Гејер можно е да останал во Ротинген целото време додека чекал да се придружи на Црната компанија, на која и било забрането да влезе во градот. Подоцнежните обиди да се искорени сеќавањето за востанието ги замаглило овие детали.

Без разлика дали Гејер бил во Инголштад, тој бил еден од последните преживеани од армијата на Мунцер. Во ноќта од 9 до 10 јуни 1525 г. тој бил контактиран во Вурцбург од двајца службеници на неговиот брат Вилхелм фон Гумбах, кој имал намера да му помогне да ја разгори селската војна. Додека патувале заедно, тие го прободеле Гејер до смрт во шумата Грамшац во близина на Вурцбург. Локацијата на неговото тело е непозната.

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Ernst Bloch, Atheism in Christianity: the religion of the Exodus and the Kingdom (Herder & Herder: New York 1972) pp 272-3.
  • Херман Барг: Флоријан Гејер. Eine biographische Studie . Gerstenberg Verlag, Hildesheim 1972,
  • Christa Dericum: Des Geyers schwarze Haufen. Florian Geyer und der deutsche Bauernkrieg . Бертелсман, Мюнхен 1980,  
  • Фридрих Енгелс : Дереш Бауеркриг . Unrast-Verlag, Münster 2004,  
  • Гинтер Франц: Дерев Бауеркриг . Wissenschaftliche Buchgemeinschaft, Дармштат 1987,  
  • Дагоберт фон Микуш: Флоријан Џејер и дер Кампф ум на Рајх . Шлегел, Берлин 1941 година.
  • Герхарт Хауптман : Флоријан Гејер. Die Tragödie des Bauernkrieges . Reclam, Штутгарт 2002,  
  • Еремија Пирсон: Браќа. Книга Една од Вилинската Трилогија, Инкунабула Прес 2013,   .

Надворешни врски[уреди | уреди извор]