Прејди на содржината

Фленсбуршка влада

Од Википедија — слободната енциклопедија
Фленсбуршка влада
Податоци за органот
Основан 2 мај 1945 (1945-05-02)
Укинат 23 мај 1945 (1945-05-23)
Седиште Берлин Нацистичка Германија
Раководители Јохан Лудвиг Шверин фон Крозиг
(Претседател на Фленсбуршка влада)
Карл Дениц
(Претседател на Нацистичка Германија)


Фленсбуршка влада — привремена влада на Нацистичка Германија основана околу крајот на Втората светска војна во Европа. Владата била основана по смртта на Адолф Хитлер на 30 април 1945 за време на Битката за Берлин. Била раководена од Карл Дениц како Рајхсканцелар и Јохан Лудвиг Шверин фон Крозиг како премиер.