Флавин мононуклеотид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Флавин мононуклеотид
Skeletal formula of flavin mononucleotide
Ball-and-stick model of the flavin mononucleotide molecule
Назнаки
146-17-8 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:17621 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL1201794?
ChemSpider 559060 Yes check.svgОк
5185
Jmol-3D слики Слика
MeSH Flavin+mononucleotide
PubChem 643976
UNII 7N464URE7E Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Точка на топење
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Флавин мононуклеотид (FMN), или рибофлавин-5'-фосфат, е соединение кое се добива од рибофлавин (витамин Б2) под дејство на ензимот рибофлавин киназа и има улога на простетична група кај разни оксидоредуктази, вклучувајќи ја NADH дехидрогеназата, како и улога на кофактор кај биолошките фоторецептори за сина светлина.[1][2] Во текот на каталитичкиот циклус, се одвива реверзибилна интерконверзија на FMN од неговата оксидирана форма (FMN), во неговата полухинонската форма (FMNH) и во неговата редуцирана форма (FMNH2), во рамките на оксидоредуктазите каде се наоѓа како кофактор. FMN е појак оксидирачки агенс во споредба со NAD, а е од особено значење во биолошките редокс процеси бидејќи може да учествува во трансфер на еден или два електрона.[1] 

FMN е главната форма во која се наоѓа рибофлавинот во клетките и ткивата. За негово создавање потребна е енергија од ATP, но сепак тој е повеќе растворлив во водената средина на цитоплазмата од рибофлавинот.[3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Nelson, David L.; Cox, Michael M. (2017-01-01). Lehninger Principles of Biochemistry (англиски) (Seventh. изд.). New York NY: W. H. Freeman. стр. 525–526, 526f, 712–714, 716t. ISBN 9781464126116.CS1-одржување: датум и година (link)
  2. Tsibris, John C. M.; McCormick, Donald B.; Wright, Lemuel D. „Studies on the Binding and Function of Flavin Phosphates with Flavin Mononucleotide-dependent Enzymes“. Journal of Biological Chemistry.
  3. Eitenmiller, Ronald R.; Jr, W. O. Landen (2010-12-12). Vitamin Analysis for the Health and Food Sciences (англиски). CRC Press. ISBN 9781420050165.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]