Фишланд

Координати: 54°19′57″N 12°22′44″E / 54.33250° СГШ; 12.37889° ИГД / 54.33250; 12.37889
Од Википедија — слободната енциклопедија
Најтесниот дел на Фишланд, близу Вустров

Фишланд (германски: Fischland; буквално „земја на рибите“) — теснец на јужниот брег на Балтичкото Море на Мекленбуршкиот Залив во североисточна Германија. Тој е дел од полуостровот Фишланд-Дарс-Цингст. Фишланд бил остров до XIV век и бил одвоен од пловните естуарски ракави на реката Рекниц: Пермин на јужната страна и Лоп на северната страна. Во поново време, нејзината јужна граница обично се смета дека се градските ливари Рекниц (Recknitzer Stadtwiesen) и Ростокер Хајде (Rostocker Heide). На запад и исток нејзините граници се поочигледни: на едната страна е карпестиот брег на Балтикот, а на другата страна е крајбрежјето долж Залскиот Залив, само неколку сантиметри над морското ниво. Фишланд има вкупна должина од пет километри, помеѓу 500 метри и два километри ширина и се протега во насока југозапад-североисток.

Местополжна на полуостровот Фишланд
Светилник во Вустров
Стрмниот брег близу Аренсхоп со колонија на бреговата ластовичка

Јадрото на островот од плеистоценот, кое е предмет на постојани промени како последица на водата и ветерот, се состои од леднички камења (Geschiebesanden) и глина и создава дел од скалестиот брег. Сè до крајот на XIV век постоеле два канали помеѓу Балтичкото Море и лагуната или заливот пополнети од Ханзата со цел пристапот до море за нивниот соперник, Рибниц, да се направи уште потежок. Поради тоа, Фишланд и Дарс станале полуостров.

Денес, бурите годишно однесуваат во просек половина метар брег од Фишланд, носејќи го на север во Дарсер Орт. Без мерките за заштита на крајбрежјето, тесниот теснец веројатно уште одамна ќе бил уништен.

Близу стрмниот брег на Алтхаген/Нихаген се наоѓа возвишувањето Бакелберг. Со 17,9 метри над морското ниво тоа е највисоката точка на Фишланд.

Постојат само четири населби на Фишланд, кои во голема мера се споени една со друга: селата Алтхаген и Нихаген на Аренсхоп, како и општината Вустров со селото Барнсторф. Селото Аренсхоп, добро познато како одморалиште, западнопомеранска почва, сепак не е дел од Фишланд, туку на Фордарс. На север, Фишланд се граничи со денешната гранична патека (Grenzweg) во општината Аренсхоп. Оваа патека води долж некогашниот Лоп, кој претставува граница помеѓу Мекленбург и Померанија; до неодамна ова било граница помеѓу Мекленбуршката и Померанската Евангелистичка Црква.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

54°19′57″N 12°22′44″E / 54.33250° СГШ; 12.37889° ИГД / 54.33250; 12.37889