Фитоценон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Фитоценон - воопштена нерангирана фитоценоза која се забележува во првата етапа при класифицирањето на растителноста (при користење на еколошко-флористички пристап). Подоцнежните етапи од фитоценонот добиваат соодветен ранг.

Терминот во фитоценологијата е воведен во 1965 од страна на Е. ван дер Маарелем.