Фитоестроген

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Фитоестрогени)
Хемиски структури на најчестите фитоестрогени присутни во растенијата (горе и средина) споредени со естрогенот (долу) присутен кај животните.

Фитоестрогените се ксеноестрогени (види естроген) добиени од растенија и кои не се создаваат од страна на ендокриниот систем, туку се конзумираат преку исхрана со фитоестрогенски растенија. Тие претставуваат разновидна група на нестероидни соединенија во природата присутни во растенија, кои поради структурната сличност со естрадиолот (17-β-естрадиол), имаат способност да предизвикаат естрогени или/и антиестрогени ефекти,[1] преку активириње и блокирање на рецепторните места на естрогенот.[2]

Извори[уреди | уреди извор]

Растенија кои содржат фитоестрогени вклучуваат:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Yildiz F (2005). Phytoestrogens in Functional Foods. Taylor & Francis Ltd. стр. 3–5, 210–211. ISBN 978-1-57444-508-4.
  2. Theresa L. Crenshaw and James P. Goldberg: Sexual Pharmacology.